Færre arbeidsskadedødsfall i bygg og anlegg - nå starter jobben med å få tallene enda lavere

Mandag presenterte Arbeidstilsynet ulykkesstatistikken for det norske arbeidslivet for 2018. Tallene viser et rekordlavt nivå når det gjelder arbeidsskadedødsfall innen bygg og anlegg.

Totalt omkom det 29 mennesker i det landbaserte arbeidslivet i Norge i 2018. Tallene viser at det for bygg og anlegg omkom fire personer i fjor. Dette er et historisk lavt nivå - og med tanke på aktiviteten det er innen bygg og anlegg - er dette selvsagt en gledelig utvikling. Man kan likevel ikke si at dette er svært gode tall – for man kan aldri bli fornøyd før man er nede i 0 omkomne. Man kan uansett slå fast at det helt klart er en utvikling i riktig retning. Sammenligner man med de senere års tall, er det en prosentvis meget stor nedgang. I 2017 omkom det sju personer i bygg og anlegg, mens tilsvarende tall for 2016 var åtte omkomne. Det kan selvsagt være noen tilfeldigheter innen en slik utvikling - men forhåpentligvis viser denne oversikten et trekk som kan gi håp om et vedvarende lavere nivå enn vi historisk sett er vant med innen denne sektoren.

Vi har over tid sett en stadig bedring innen antall skadde i næringen - av en eller annen grunn har antall omkomne ligget på et for høyt og stabilt nivå. 2018 kan bli et varig vendepunkt – men kun om vi fortsetter å sette et stadig større fokus på HMS-arbeidet - hver eneste dag.

Å holde HMS-tallene så lave som mulig krever mye av hele verdikjeden. Ledelsen i de ulike virksomhetene har selvsagt et hovedansvar både med å legge til rette for en sunn HMS-strategi – men også til å oppmuntre de ansatte og bygge opp en sterk kultur der HMS alltid skal komme først. I løpet av de senere årene ser vi at nettopp dette HMS-arbeidet og et vedvarende fokus på problematikken begynner å bære frukter. Derfor er det nå også avgjørende at dette arbeidet fortsetter – med uforminsket intensitet. For innen HMS er det ikke noe som heter å være fornøyd med situasjonen - man kan aldri bli helt fornøyd. Derfor må trykket holdes oppe – og alle gode initiativ og alle gode arbeider, både innen den enkelte bedrift og innen samarbeidet i næringen, må fortsette. Antall ulykker har stadig gått nedover, mye på grunn av dette viktige arbeidet, men det vil ikke bli lettere å komme ned på et vedvarende lavere nivå - og dette vil derfor kreve enda større innsats.

Vi er ikke bekymret for målet og ressursene som settes inn i HMS-arbeidet i næringen - men det er ikke nok å sette av ressurser - det må også settes til side de riktige ressursene og de riktige menneskene må å ha dette som sin første og viktigste jobb.

Klarer man å fortsette å holde dette trykket oppe, vil de gode resultatene vedvare. Gjør man feilen med å sette seg noe tilbake for tilfreds å studere utviklingen, vil den positive tendensen stoppe opp. Bruk derfor den positive utviklingen til ytterligere å hente motivasjon til å gjøre det enda bedre – for fortsatt er potensialet for stort.