Sjefredaktør Arve Brekkhus i Byggeindustrien, sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret, administrerende direktør i Byggenæringens landsforening, Jon Sandnes og redaksjonssjef i Byggeindustrien, Frode Aga. Foto: Sindre Sverdrup Strand.

Ny podkast: Slik blir 2019 for byggenæringen

Det er fortsatt sterk optimisme i byggenæringen, ifølge BNL-sjef Jon Sandnes og sjeføkonom i Prognosesenteret, Nejra Macic.

Nejra Macic og Jon Sandnes gjestet nylig Byggeindustriens podkast Byggeplassen.

Der snakker de om utsiktene for det kommende året i bygg- og anleggsbransjen.

– Bygg- og anleggsnæringen er Norges mest optimistiske næring, nesten uansett hvordan det går. Optimismen er stor i hele landet, sier BNL-sjef Jon Sandnes i podkasten.

– Vi i BNL lager noen egne fremtidsbarometer-undersøkelser, og vi sitter nå og går gjennom svarene fra 2018. Mye av det vi ser nå er at optimismen ikke er noe lavere for 2019 enn hva den var for 2018, legger han til. 

Nejra Macic mener selskaper i byggenæringen har all grunn til å være optimister med tanken på 2019.
– Vi får riktignok ikke like sterke vekstrater i bygg og anlegg totalt som vi har hatt de siste par årene fordi utviklingen den siste tiden har vært drevet av en veldig sterk vekst innenfor bolig. Det som kommer til å ta over for bolig som den store vekstdriveren er anlegg, sier Nejra Macic i podkasten.

I BNLs markedsrapport utarbeidet av Prognosesenteret heter det at anleggsaktiviteten skal vokse med 40 prosent fra 2017 til 2020. Vedlikeholdet vokser moderat, mens investeringene ser ut til å vokse med hele 55 prosent. Målt i kroner betyr det en økning fra 76,5 milliarder kroner i 2017 til 119 milliarder kroner i 2020.

– Anleggsveksten kommer til å bli helt formidabel, men stemningen blir kanskje ikke like euforisk som den har vært de siste par årene. Det er nettopp fordi bolig drar litt ned, så da blir totalsummen i bygg og anlegg litt mer normal enn det vi har blitt vant til i det siste, sier Nejra Macic.

I podkasten kan du også høre hva Macic og Sandnes sier om hva som det er som driver en forventet vekst på godt over 8 prosent innenfor næringsbygg, om konfliktene i anleggsbransjen og hvordan verden rundt oss kan komme til å påvirke den hjemlige bygg- og anleggsaktiviteten.