Ill. Klaus Schuwerk

Statsbygg har valgt glass til det nye Nasjonalmuseet - arkitekten er fornøyd

Glass med marmor skal lyse opp hallen for skiftende utstillinger.

- Etter en grundig prosess har Statsbygg nå funnet glasstypen til den 133 meter lange utstillingshallen, som skal ligge øverst på det nye Nasjonalmuseet. Løsningen Statsbygg har valgt svarer svært godt både på arkitektoniske, tekniske og estetiske krav, skriver Statsbygg i en pressemelding.

- Vi er meget fornøyde både med materialet og med arbeidet som har ledet fram til valget av det. Marmoren vil gi en fasade med steinens naturlige spill på dagtid og et fantastisk, lysende element i mørke, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.

Glassveggene i utstillingshallen vil bestå av 11 lag. Den lysende effekten oppnås med en tynn marmorskive i det ytterste laget.

- Dette vil gi bygningen et unikt uttrykk. Vi gleder oss over beslutningen som nå er tatt, sier Lyssand Sandberg.

Fornøyd arkitekt
De øvrige glasslagene består blant annet av innbruddsikkert glass og isolerglass, som bidrar til klimavennlig energiforbruk.

Glasset skal kle veggene i hallen for skiftende utstillinger, opprinnelig kalt Alabasthallen. Hallen har et utvendig mål på 3.200 kvadratmeter, er 9,2 meter høy, 23 meter bred og lengre enn Slottet.

Også arkitekt Klaus Schuwerk er begeistret for løsningen Statsbygg har valgt. Steinglass er den løsningen som best treffer arkitektens opprinnelige konsept.

- Den lysende hallen er et av de viktigste arkitektoniske grepene til det nye Nasjonalmuseet. Nå vil den bli en vakker lanterne i bymiljøet, sier han.

Innenfor kostnadsrammen
Statsbygg er nå i forhandlinger med flere leverandører for leveranse til prosjektet.

Den valgte glassløsningen håndteres innenfor prosjektets kostnadsramme på 6 mrd. kroner.

Statsbygg skal overlevere det nye nasjonalmuseet i 2019. Museet skal åpne i 2020.