Illustrasjonsfoto: SIndre Sverdrup Strand

Oslo-byrådet utsetter arealplanbehandling til etter kommunevalget

Byrådet i Oslo kommune er forsinket i arbeidet med ny kommuneplan, og rekker ikke å legge frem arealdelen før etter kommunevalget 2019.

Det skriver Aftenposten i en artikkel på sine nettsider.

Det er arealdelen i kommuneplanen som inneholder alle juridisk bindende kart og bestemmelser som utbyggere må forholde seg til. Samfunnsdelen av planen er ikke er juridisk bindende, men inneholder politiske ambisjoner, og denne skal derimot behandles før valget, skriver Aftenposten.

– Arealdelen er konkretiseringen av hva man vil. Det er kartene i arealdelen som bestemmer, ikke fine ord i samfunnsdelen, sier opposisjonspolitiker i Oslo Pia Farstad von Hall (H).

Bystyret skal ikke ha blitt orientert om utsettelsen på vanlig måte. Det var, ifølge Aftenposten-artikkelen, direktør Ellen de Vibe i Plan- og bygningsetaten som først nevnte det for politikerne da hun presenterte etatens budsjettplaner i 2019 for bystyrets byutviklingskomité.

For byrådspartiene er det en risiko med utsettelse, ettersom de risikerer å ikke få vedtatt det de ønsker hvis de taper valget.

Det er for eksempel strid om småhusområdet på Smestad skal skjermes eller fortsatt defineres som utviklingsområde, med sanering og mangedobling av antall boliger som resultat. De borgerlige opposisjonspartiene vil skjerme området, mens byrådspartiene ønsker å utvikle området.

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) mener et eventuelt byrådsskifte mellom vedtaket av samfunnsdelen og arealdelen i kommuneplanen ikke bør bli et problem.

– Utsettelsen får ingen praktiske konsekvenser. Endringene vi har foreslått, vil bli førende når bystyret vedtar samfunnsdelen nå i vinter. Det betyr at områder som for eksempel Nedre Grefsen ikke lenger vil anses som utviklingsområde i Plan- og bygningsetatens arbeid. Derfor er det oppsiktsvekkende og uansvarlig hvis de borgerlige nå prøver å spre tvil om dette, sier hun.

– Vårt byråd har innført en helt ny standard for medvirkning i viktige planprosesser. Vi fikk over 1.000 innspill til kommuneplanen, og det har derfor tatt noe lengre tid med behandlingen enn vi forutså. Demokrati og grundig medvirkning tar tid, men leder også frem til langt bedre vedtak, sier Marcussen om utsettelsen.