Daglig leder Simen Sagstuen i Sagstuen AS er fornøyd med hvordan markedet har respondert på solcellerekkverket Gjøvik-selskapet lanserte i mai.

Sagstuen leverer første solcellerekkverk til Skanska-prosjekt

Orkla City blir det første prosjektet Sagstuen leverer sine nye rekkverk med solceller.

Balkong- og fasadeentreprenøren Sagstuen AS opplever stor interesse for solcellerekkverkene selskapet lanserte i mai.

Gjøvik-bedriften har nå landet den første kontrakten og skal levere såkalte Powerrail til Orkla-konsernets nye hovedkontor, som Skanska Norge bygger på Skøyen i Oslo. Det skal installeres 35 løpemeter solcellerekkverk som potensielt kan produsere 10-14.000 kilowatt strøm årlig.

– Det er ikke en veldig stor leveranse, men det blir en milepæl for oss å få opp det første anlegget. Det er viktig å kunne vise frem et referanseprosjekt som det nye Orkla-bygget, sier daglig leder Simen Sagstuen til Byggeindustrien.

Han tilføyer at solcellerekkverkene ved Orkla City etter planen skal monteres i desember.

Byggherre med miljøfokus

Orklas nye kontorbygg får et areal på cirka 24.000 kvadratmeter og prosjektet har en ambisjon om å nå miljøsertifiseringen BREEAM Excellent og energimerke A, med høy grad av egen energiproduksjon der energiproduksjon kommer via solceller på vegg og rekkverk.

Kontorbygget har et trappeutrykk med bygningskropper med både 5, 7 og 16 etasjer. Disse «trappetrinnene» skaper terrassearealer og det er på terrassen i femte etasje Sagstuen skal levere gesimsrekkverk med solceller.

Gjert Brun, administrerende direktør i Orkla Real Estate, sier solcellerekkverket fra Sagstuen er en del av en totalpakke som rådgiverne og Skanska har satt sammen for å lage et miljøvennlig og energieffektivt bygg.

Solcellerekkverk

– Solcellerekkeverket Powerrail har flater som inneholder strømproduserende solceller.

– Selve solcellene er tosidige og plasseres i et herdet og laminert sikkerhetsglass. Man får dermed utnyttet solen i hele solbanen ved at begge sider produserer energi, og man fanger også opp refleksjoner fra omkringliggende fasade og bygg.

– Sagstuen mener de er alene i verden med å serieprodusere rekkverk med integrerte tosidig solcelleglass.

Kilde: Sagstuen

– Vi tror det oppfattes som et positivt signal at vi velger en slik løsning. Hvilke besparelser vi kan regne med gjenstår å se, men vi er forhåpningsfulle til at produktet som leveres er i samsvar med beskrivelser og for øvrig holder god kvalitet både teknisk og driftsmessig, sier han.

Kan levere ulikt design

Simen Sagstuen poengterer at solcellerekkverkene kan leveres i ulikt design, og med størrelser som er skreddersydd til enkeltprosjekter. Produktdemoen de har vist frem i lanseringsfasen er en versjon med transparent glass der de sorte solcellene er synlige. Ifølge Sagstuen kan de også levere mørkere glass slik at solcellene går mer i ett med glasset.

– Ved Orkla-bygget var både byggherre og arkitekt klare på at de ønsket en transparent løsning der solcellene vises. Det er et poeng og vise frem at det er et bygg med fokus på grønne og energivennlige løsninger, sier Sagstuen.

Fornøyd med responsen

Han er godt fornøyd med responsen på produktet og interessen markedet har vist etter at Powerrail ble lansert i vår, men Sagstuen fremhever også at det ikke er gjort over natten å kommersialisere et helt nytt og ukjent produkt. Han kan imidlertid røpe at selskapet er i ferd med å lande enda et nytt prosjekt med en stor byggherre.

– Vi jobber med flere spennende prosjekter og det er mange byggherrer som har kontaktet oss. Det som er litt nytt for oss med dette produktet er at vi jobber mer mot byggherrer og arkitekter. Tradisjonelt blir vi hentet inn som underleverandør for en totalentreprenør, men dette er en type produkt som bør inn i tidlig fase slik at det blir en del av prosjekteringen og kontraktsbeskrivelsen, fastslår Sagstuen.

Både bolig og næring

Gjøvik-selskapet mener Powerrail egner seg ved både bolig- og næringsbygg. I første rekke vil Sagstuen konsentrere seg om større prosjekter.

– Vi jobber mot begge markeder og både nybygg og rehabilitering er interessant. Vi får se hvor Powerrail treffer best, men dette er naturlig nok et produkt som gir en høyere investeringskostnad enn tradisjonelle rekkverk, og derfor er vi avhengig av byggherrer som er innovative og vektlegger grønne produkter, sier Sagstuen.

– Hvor høye ambisjoner har dere for Powerrail?

– Vår ambisjon og vår strategi er at solceller om noen år utgjør en vesentlig del av Sagstuens omsetning og portefølje. Om det blir 10 eller 60 prosent er vanskelig å si, men det er viktig for å oss å få en tilvekst og å vise at vi er en fremoverlent bedrift som ønsker å være en bidragsyter i det grønne skiftet vi står midt inne i. Tiden og ressursene vi har lagt ned på å utvikle Powerrail viser at vi har stor tro på solceller, og det er ingen hemmelighet at dette er en teknologi vi ønsker å jobbe med også innen andre produkter vi tilbyr, svarer Sagstuen.

Et resultat av langsiktig arbeid

Sagstuen, som leverer fasade- og balkongprodukter i glass, stål og aluminium, har jobbet med rekkverk siden 2001. Simen Sagstuen understreker at de nye solcellerekkverkene er en videreutvikling av et produkt de allerede tilbyr, og han mener også Powerrail er en del av en miljøvennlig retning selskapet har tatt de siste årene.

– Alle materialene vi benytter er resirkulerbare, og vi fokuserer på energieffektivisering og innovasjon i alle ledd, fra produktutvikling til produksjon og montasje. Powerrail er fruktene av et langsiktig strategisk arbeid, sier Sagstuen.

– I tillegg må vi få nevne at Powerrail består av prefabrikkerte elementer som monteres med kran på byggeplass. Det produseres på fabrikken vår på Gjøvik, slik at veien til monteringssted blir kort og tid brukt på byggeplass minimeres. Slik sparer vi enda litt miljø- og transportbelastning.