Museum i særklasse

Det har vært mye debatt rundt det nye Nasjonalmuseet, både i forkant av vedtak og underveis i utbyggingsprosessen - og det er liten tvil om at dette er et prosjekt som engasjerer, men som også vil stå igjen som et virkelig merkebygg for Oslo og Norge.

Det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta begynner etter hvert å nærme seg ferdigstilling. Konstruksjonen er kommet opp – og det pågår store innvendige arbeider. Dermed viser også de store dimensjonene dette utbyggingsprosjektet omfatter seg frem.

Utbyggingen av det nye Nasjonalmuseet er et av de største byggeprosjektene vi har sett i Norge – ikke minst med tanke på kvalitetene dette bygget også besitter. Arbeidet med museet startet opp i 2014. Bygget er på nær 55.000 kvadratmeter – og har en total kostnadsramme på seks milliarder kroner. Statsbygg er byggherre – og utbyggingen består av en rekke ulike entrepriser. Eter planen skal byggearbeidene til Nasjonalmuseet være ferdig i 2019, mens museet åpner dørene for publikum i 2020.

Da vil også de mange besøkende kunne nyte noen av våre viktigste kunstskatter i et bygg som fremstår som en skatt i seg selv. Aldri tidligere vil vi ha sett et museumsbygg av dette formatet eller med en slik kvalitet her hjemme. Det er lagt ned store ressurser i å utvikle dette bygget til noe helt spesielt. Og at det blir spesielt ser vi allerede konturene av. Bygget er stort – og det ruver i området. Nettopp derfor har det også blitt møtt med en god del kritikk fra ulikt hold. Vi tror likevel at det kan være lurt å vente til bygget står ferdig før man bør komme med en endelig dom. Det kan være at bygget med sine mange kvadratmeter og utforming vil ta stor plass – men utfra tegninger og illustrasjoner av området vil det også kunne passe godt inn i totaliteten i området – ikke minst når vi får se de siste detaljene komme på plass. Et bygg som skal huset våre nasjonalskatter trenger nødvendigvis en robusthet og et volum for å kunne romme det som er nødvendig – og det er liten tvil om at et bygg av denne typen må få en sentral plassering for å nå det publikum det fortjener.

Det har den senere tiden vært mye debatt rundt glasset i alabasthallen – og hvilken løsning man til slutt her skal ende på. Det beste klimaet mellom arkitekt og byggherre har vi ikke sett den senere tiden rundt denne tematikken – men forhåpentligvis klarer man å lande på en god løsning – som også er varig. Man håper på en avklaring i løpet av november – og ifølge Statsbygg må alabasthallen være ferdig neste høst.

Oslo er nå i ferd med å bygge seg opp til å bli en virkelig kulturhovedstad - også i internasjonal sammenheng. Med Nasjonalmuseet, det nye Munch-museet og nye Deichman bibliotek får Oslo tre nye bygg som på mange måter vil markere vår moderne byggekunst – og tiltrekke seg kulturinteresserte fra store deler av verden. Dette vil i seg selv gi hovedstaden en ny dimensjon – på samme måte som det har vært med på å utvikle byggenæringen som en virkelig kompetansebygger.

I den siste utgaven av Byggeindustrien har vi en bred gjennomgang av utbyggingen av det nye Nasjonalmuseet. Elementer fra denne reportasjeserien kan du lese her på bygg.no.