Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Statens vegvesen åpner nettstedet trafikkdata.no

Om kort tid åpner Statens vegvesen nettstedet trafikkdata.no. Det skal gi muligheter for alle til å sjekke hvor mange som sykler eller kjører et bestemt sted.

Den offisielle åpningen av trafikkdata.no skjer på Teknologidagene i Trondheim. 

- Det markerer en stort skritt nærmere Vegvesenet mål om å kunne tilby brukerne trafikkdata med kjent kvalitet som er lett tilgjengelig. For å nå målet har Vegvesenet siden 2013 jobbet systematisk for å øke kvaliteten på dataene og få til mer effektiv registrering, heter det i en pressemelding fra etaten.

Resultatet er at det i dag strømmer inn kvalitetssikrede data om bil- og sykkeltrafikk fra over 2.000 registreringspunkter rundt i landet. Når et kjøretøy passerer et punkt blir fart, lengde, kjøretøyklasse og tidsluke mellom kjøretøy registrert. For sykkelpasseringer registreres fart.

Trafikkdata er en svært så populær og etterspurt «vare». I tillegg til at de brukes som grunnlag for planlegging og dimensjonering av veg, drift og vedlikehold, er de også viktige grunnlag for Politiet, Statistisk Sentralbyrå, fylkeskommuner, kommuner, forskningsmiljø, media og privat næringsliv. Og med trafikkdata.no på plass er også trafikkdata-skattekisten åpen for hvermansen.

I første omgang vil trafikkdata.no kun inneholde trafikkmengde per time og månedsdøgntrafikk for kjøretøy og sykkel, men i løpet av 2018 vil Vegvesenet også rulle ut fortløpende tilgang til data som gjennomsnittsfart, kjøretøytype og årsdøgntrafikk. Statens vegvesen vil også dele trafikkdata via et offentlig datauthentingsgrensesnitt (også kalt API).