- Vi bruker dessverre ikke tilstrekkelig av de digitale verktøyene og løsningene som finnes. Det må det bli en forandring på, mener Alexander Brage Hansen i Løvenskiold Handel. Foto: Katrine Lunke

- Vi må samarbeide om effektive digitale løsninger

- Undersøkelser viser at mange byggeplasser er for ineffektive. Mye skyldes dårlige og foreldede logistikkrutiner, sier Alexander Brage Hansen, forretningsutvikler i Løvenskiold Handel.

- Vi tror på et omfattende samarbeid med transportnæringen for å effektivisere byggeindustrien gjennom nye digitale løsninger, sier Hansen.

Mandag står han på scenene under Transport & logistikk-konferansen. Der vil han blant annet snakke om hvordan byggebransjen og transportbransjen kan samarbeide for å oppnå bedre resultater sammen.
– I byggebransjen ligger det et stort potensial i effektivisering og kostnadsreduksjon gjennom å tilby mer tilrettelagte logistikkløsninger og tjenester, sier Hansen.

- Må bli forandring
Bygg21 anslår at landets ti største entreprenører kan spare opp mot 3,5 milliarder kroner ved å ha bedre prosesser rundt produktsøk og logistikk. Gjennom Løvenskiolds byggevarekjede Maxbo og ekspertavdelingen Maxbo Proff ser Hansen at de har mye å hente på nye og bedre rutiner.
– Mye av denne ineffektiviteten skyldes dårlige rutiner rundt transport og vareleveranser. Det kan være levering av feil vare, for tidlig eller for sen levering eller varer som blir ødelagt eller tapt og må bestilles på nytt. Situasjoner som ikke burde oppstå i moderne drift. Men vi bruker dessverre ikke tilstrekkelig av de digitale verktøyene og løsningene som finnes. Det må det bli en forandring på, mener han.
Hansen tror digitalisering av byggeplassen vil endre varehandelens rolle og samtidig endre kravene de stiller til sine transportleverandører.
– Det ligger et stort potensial i effektivisering og reduksjon av kostnader gjennom mer tilrettelagte og oppdaterte logistikkløsninger og tjenester. Da kommer vi ikke unna at omfattende samarbeid på digitalisering, sier Hansen.

Enorm endring
Han har stor tro på dialog slik at man sammen kan bidra til en forandring.
– Vi er helt i startfasen på den største endringen byggebransjen noen gang har vært igjennom og optimalisering av logistikk vil være helt avgjørende for en suksess, sier Hansen.
– Vi ser at andre næringer har kommet langt når det gjelder avansert logistikk. Offshore, shipping, dagligvare og netthandel. Det finnes mange eksempler. Jeg tror at både byggenæringen og transportbransjen kan lære mye av å se til disse næringene.
Hansen mener at hele verdikjeden må digitaliseres for å lykkes, og at næringene må jobbe sammen.
– Når vi får til et godt samarbeid er det ikke grenser for hva vi kan oppnå, sier han.