Produktsjef Thomas Gjessing i Isola viser frem det nye våtromsystemet.

Isola tar steget inn på badet

Isola tar nå steget inn på badet med det nye selvklebende membransystemet Membra.

– Våtrom er en ny og spennende satsing for oss. Vi har lang erfaring med fuktbeskyttelse av andre områder i bygget og leverer daglig membraner av høy kvalitet både til tak, vegg, gulv og grunn. Når vi nå også skal ivareta fuktsikring av våtrom mener vi at dette er et sted vi absolutt har noe å tilføre, og hvor vi har både kompetanse og forutsetninger for å lykkes, sier adm. direktør Bjørnar Gulliksen i Isola til Byggeindustrien.

Først med selvklebing

Membra våtromsystem skiller seg fra andre løsninger ved at det er et selvklebende system med integrert limstoff på alle komponenter. Membransystemet kan monteres på våtromplater, gips, betong, gamle fliser og andre faste vegg – eller gulvoverflater som er godkjent for våtrom. Membranduken monteres i omlegg slik at det ikke er behov for skjøtebånd mellom hver bane.

I systemet inngår hjørnemansjetter, rør- og slukmansjetter samt spesialbånd for overganger og avslutninger. Gjennomføringsdetaljene er utviklet og tilpasset alle standarddimensjoner som er nødvendig for å oppnå en komplett og sikker membranløsning. For sugende, harde og glatte underlag er det utviklet en egen heftprimer på sprayflaske.

Systemet krever minimalt med verktøy, - kun tommestokk, penn, tapetkniv og en liten glattesparkel for å presse ut luft og sikre god heft til underlaget. Glattesparkel følger for øvrig med hver rull med membran duk.

– De største fordelene med systemet er brukervennlighet og tidsbesparelse. Vi har testet mot flere konkurrerende systemer som ikke er selvklebende, og dermed må limes med to-komponent lim. Da tar både blanding, påføring av lim og tørketid lang tid. Med Membra våtromsystem er det ingen tørketid, - membranen kan flislegge med en gang den er montert. For håndverkeren betyr det færre operasjoner og en svært effektiv fremdrift, sier Gulliksen.

Tysk patent

Ideen til det nye produktet fikk Isola i Tyskland.

– Det hele startet med at vi deltok på et arrangement hos en av våre leverandører i Tyskland. Der deltok også en tysk leverandørforbindelse til vår leverandør. Dere som er store innenfor tak og membraner i Norge, se på dette, sa han – og presenterte i korte trekk et våtromsystem han hadde tatt patent på og jobbet med for sitt hjemmemarked. Han ville vite hva vi syntes om produktet, og vi fant dette så interessant at vi ble enige om å se nærmere på mulighetene i det norske markedet. Deretter ble vi invitert ned til ham, og fikk med vareprøver hjem til testing, forteller leder for innovasjon i Isola, Jørgen Young til Byggeindustrien.

– Vi viste først membransystemet til en lokal flislegger. Han var vant til å legge membran og blande lim på tradisjonelt vis og var veldig imponert over at det var mulig å gjøre det så enkelt. Her tar vi «regnfrakken», og bare kler den på sonen hvor vann søl kan oppstå, la han entusiastisk til.

Tilpasset norske krav

Etter dette og mer inngående markedsvurderinger startet Isola arbeidet med å utvikle å tilpasse våtromsystemet til det norske markedet.

– Vi har andre og strengere krav til membraner for våtrom i Norge. Høyere vanndampmotstand og mer robuste detaljløsninger er krav som måtte innfris. Sammen med leverandøren ble membranen re-designet og systemet utviklet for å oppnå større robusthet. Vi måtte blant annet tilpasse systemet til treverk, i tillegg til mur som er mer vanlig i Tyskland, forklarer Young.

Etter at Isola hadde utviklet og tilpasset membransystemet til norske forhold, måtte det testes og godkjennes hos SINTEF Byggforsk. Young forteller at testene bekreftet systemets funksjon.

– I tillegg til at systemet er raskt oppnås en trygg og sikker løsning. Membran og tilbehør produseres etter strenge kvalitetskrav som garanterer for riktig membrantykkelse. Og med få komponenter og selvklebing er systemet forutsigbart med mindre sjanse for monteringsfeil, sier produktsjef Thomas Gjessing i Isola. Han legger samtidig til at tykkelsen og fleksibiliteten gjør at membranen tåler bevegelser i underlaget.

Isola har hatt med seg flere flisleggere i utviklingsfasen, og fått gode tilbakemeldinger. Flere bolig- og hytteprodusenter har allerede testet ut systemet, og tilbakemeldingene her er også positive.

– Tilbakemeldingene er at de ser tidsbesparelsen med en gang, sier Gjessing.