Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NHO: - Oppsvinget i økonomien favner bredere

Stemningen i norsk næringsliv er stadig bedre, og NHO håper regjeringen bremser oljepengebruken i statsbudsjettet.

I en ny rapport skriver NHO at Norge seiler i medvind. Stemningen blant organisasjonens medlemsbedrifter er den beste siden finanskrisen rammet landet for ti år siden.

Også effektene av den såkalte oljebremsen ser vi nå i hovedsak ut til å ha ristet av oss.

– Etter at oljebremsen knekte økonomien for noen år siden, er vi nå etter alle solemerker tilbake i en normalsituasjon i norsk økonomi, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til NTB.

Han advarer samtidig mot fallende sysselsettingsandel i yngre aldersgrupper – hvor en del altså ikke har fått nyte godt av bedrede økonomiske utsikter.

– Oppsvinget favner bredere

Dørum mener det økonomiske omslaget kom i løpet av fjoråret, men at trenden er blitt tydeligere.

– Det vi nå er vitne til, er at oppsvinget favner bredere og dypere.

37 prosent av de spurte bedriftene i Næringslivets økonomibarometer svarte at markedssituasjonen var god i august. Andelen var den høyeste på ti år.

Varehandel er et unntak, og Dørum tror årsakene her er knyttet til økende netthandel og andre strukturelle endringer.

Likevel mener han det nå er riktig både å øke renta og stramme inn på oljepengebruken i statsbudsjettet, som legges fram mandag. Slik kan myndighetene ha flere tilgjengelige virkemidler hvis situasjonen skulle endre seg igjen lenger fram i tid.

– Nå er tiden inne for å legge penger til side til neste lavkonjunktur, sier Dørum.

Ledigheten faller sakte

NHO oppjusterer sitt vekstanslag for fastlandsøkonomien i år til 2,5 prosent. Dette er nesten 0,5 prosentpoeng høyere enn i forrige anslag i juni.

Oljeprisen har økt til nesten 85 dollar fatet, og oljeinvesteringene har sluttet å falle. I årene som kommer, er de ventet å vokse, samtidig som bruttonasjonalproduktet (BNP) ventes å avta noe.

Et skår i gleden er situasjonen på arbeidsmarkedet, som ikke er fullstendig restituert etter oljekrisen. Ledigheten faller bredt, men den faller sakte, og andelen sysselsatte er fortsatt lavere enn tidligere.

NHO venter fortsatt forsiktig nedgang i arbeidsledigheten – til 3,8 prosent i år, og videre til 3,6 og 3,5 prosent i 2019 og 2020.

Dørum advarer om at handelskonflikten mellom USA og Kina potensielt kan svekke den økonomiske aktiviteten globalt og ramme norsk eksport. Så langt har imidlertid konsekvensene vært begrensede.