<p>Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (fra venstre), finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland presenterte et nedskalert regjeringskvartal. Foto: Sindre Sverdrup Strand</p>Einar Gerhardsens plass. Illustrasjon: Team Urbis / StatsbyggSett fra Youngstorget. Illustrasjon: Team Urbis / StatsbyggIllustrasjon: Team Urbis / StatsbyggJohan Nygaardsvolls plass. Illustrasjon: Team Urbis / StatsbyggKommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.Statsminister Erna Solberg.

Nytt regjeringskvartal blir mindre enn først planlagt

Regjeringen har nedjustert planene for det nye regjeringskvartalet i Oslo. Det blir lavere bygninger og plass til 4.700 ansatte.

Regjeringskvartalet blir mindre enn tidligere anslått, og skal bygges ut gjennom flere trinn.

– Vi vil bygge et åpent, trygt og grønt regjeringskvartal som er bra for byen og bra for de som skal jobbe der, sa statsminister Erna Solberg under presentasjonen av det nye skisseprosjektet

I den nye skissen er nesten samtlige bygg lavere enn reguleringsplanen tillater. Det totale volumet blir også mindre enn tidligere planlagt, og regjeringskvartalet dimensjoneres for 4.700 ansatte, ned fra 5.700 i de opprinnelige planene.

– Etter mange år med vekst i antall ansatte i departementene, ser vi at vår politikk for forenkling og avbyråkratisering har virket. Vi har rett og slett ikke behov for like mange arbeidsplasser i tiden fremover. Vi vil også legge enkelte støttefunksjoner utenfor kvartalet, dermed kan vi justere ned volumet i de nye byggene, sier finansminister Siv Jensen.

Mindre og grønnere

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen kunne fortelle at de ønsker å redusere arealbruken i det nye skisseprosjektet med 30 prosent.

– De mest miljøvennlige kvadratmeterne er de som ikke blir bygget, sa Elvestuen.

Elvestuen slo også fast at regjeringen ønsker et prosjekt som står til Excellent-karakter i BREEAM-NOR.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland kunne røpe at de legger opp til 23 kvadratmeter per ansatt i det nye regjeringskvartalet. Det kan altså være snakk om rundt 110.000 kvadratmeter med de forespeilede 4.700 ansatte.

Trinnvis utbygging

I tillegg til lavere bygninger og mindre areal, vil regjeringen også bygge ut det nye regjeringskvartalet trinnvis.

Det legges opp til å rehabilitere Høyblokken først. Statsministerens kontor og Justis- og beredskapsdepartementet blir dermed blant de første til å flytte tilbake til regjeringskvartalet etter terrorangrepet 22. juli 2011. Samtidig skal bygg D bygges mellom Høyblokken og Møllergata 19, hvor Utenriksdepartementet skal flytte inn.

Med byggestart i 2020 skal Høyblokken, D-bygget og Møllergata 19 være klare for innflytting i begynnelsen av 2024.

I andre fase i første byggetrinn skal A-blokken bygges. C-blokken skal etter planen bygges i trinn to, og E-, B- og G-blokken ferdigstilles i tredje og siste trinn.