«Plettenberg’s hage» er typisk for mye av nybyggingen i Berlin og omegn: «Eksklusive leiligheter» fra 46 til 275 kvm og tilsvarende høye priser. Kritikere av boligpolitikken vil ha rimelig, sosial boligbygging.

Tyskerne vil bygge 1,5 millioner nye boliger innen 2021

Boligmangel har ført til galopperende boligpriser i mange tyske storbyer, men nå tar regjeringen grep. Innen 2021 skal det bygges 1,5 millioner nye boliger og regjeringen legger 5,5 milliarder euro eller nær 55 milliarder kroner på bordet for å nå målet.

Det ambisiøse målet for økt boligbygging er resultat av et såkalt «boligtoppmøte» som forbundskansler Angela Merkel hadde invitert til fredag i forrige uke. Målet om halvannen million nye boliger gjelder inneværende valgperiode, det vil si fra 2017 til 2021. Regjeringen legger særlig vekt på å øke byggingen av sosialboliger og såkalt «betalbare boliger». 100.000 sosialboliger forutsettes innpasset i boligprogrammet.

For å nå målet bidrar forbundsregjeringen med 5,5 milliarder euro i støtte til delstater og kommuner. Det skal også gis særlige økonomiske insentiver, blant annet gunstige lån, for å stimulere privat husbygging og flere selveierleiligheter. I motsetning til i Norge, er de færreste tyskere boligeiere. Rundt 75 prosent av tyskerne leier boligen de bor i.

Boligutspillet fra regjeringen har selvsagt møtt kritikk fra opposisjonen i Forbundsdagen, men også en rekke boligeksperter og forskere er kritiske. Også den tyske landsorganisasjonen DGB og den tyske leieboerforeningen DMB er misfornøyde.

Urealistisk?
Hovedinnvendingen går på realismen i det nye boligprogrammet. For å nå målet må det bygges 375.000 boliger i året mens det i 2017 ifølge offisiell statistikk bare ble ferdigstilt 285.000. Sammenslutningen av tysk byggeindustri (Zentralverband Deutsches Baugewerbe) regner med 300.000 ferdigstilte boliger i inneværende år og 315.000 neste år. Med denne takten er det ikke mulig å nå målet om 1,5 millioner boliger, hevder professor Marcel Fratzscher som leder et av Tysklands mest velrennomerte økonomiske forskningsinstitutter, DIW.

Han peker også på at tysk byggeindustri for tiden har full kapasitetsutnyttelse og at det er stor mangel på fagfolk.

Flere sosialboliger
Fratzscher sier til avisen MAZ at regjeringen burde ha satset mye sterkere på bygging av sosialboliger i stedet for å stimulere til bygging av store og dyre boliger for folk med over middels inntekt.

Uansett må noe gjøres. Boligprisene har de siste 5-6 årene gått kraftig i været. I München steg husleien på en nybygd leilighet i løpet av de siste ti årene med 61 prosent til 17,90 euro per kvadratmeter, i Frankfurt med 42 prosent til 13,80 euro/kvm og i Düsseldorf med 36 prosent til 10,20 euro/kvm. For to uker siden viste tall fra Innenriksdepartementet at boligprisene øker dobbelt så raskt som gjennomsnittlig prisstigning. Således lå boligprisene i 2. kvartal 2018 hele 5,3 prosent over samme tidspunkt i fjor. Konsumprisindeksen steg imidlertid bare med to prosent.