Ekstremværet Knud feide trær over ende og mange strømlinjer ble rammet. Her fra et veltet tre utenfor Caledonien hotell i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Omfattende skader på strømnettet i Agder etter ekstremværet

Ekstremværet Knud gjorde store skader på strømnettet i Agder-fylkene. Lørdag kveld var over 5.000 uten strøm, og nødnettet var ennå ikke helt på plass igjen.

Ekstremværet Knud feide trær over ende og rammet flere strømlinjer da det herjet i Agder fredag og natt til lørdag. På verste var så mange som 50.000 husstander på Sørlandet uten strøm.

Kraftselskapet Agder Energi har i løpet av lørdagen satt inn ekstra ressurser for å forsøke å rette problemene, men likevel er 5.000 kunder fortsatt uten strøm sent lørdag kveld.

– Skadene på strømnettet er store flere steder på Agder. Det er tidkrevende reparasjonsarbeider som må gjøres, svært mange steder i vanskelig fremkommelig terreng. Det vil derfor fortsatt kunne ta tid før kundene får strømmen tilbake, opplyste Agder Energi i en pressemelding lørdag formiddag.

Nødnettproblemer

I tillegg til at tusenvis av privatpersoner har måttet greie seg uten elektrisitet i over et døgn, har skadene på strømnettet ført til problemer med viktig kommunikasjon både til lands og til vanns.

Telenor Kystradio var nede mellom Kristiansand og Lindesnes, og det mobile nødnettet var ute av funksjon flere steder i Agder-fylkene etter Knuds herjinger.

Etter hvert som Agder Energi fikk på plass strømforsyningen flere steder, mens Telenor fikk på plass nødaggregater, kom det maritime nødnettet på plass igjen.

– Kystradioen ved Kristiansand, den mest kritiske, var tilbake i drift klokken 16.35. På Lillesand kom dekningen tilbake klokken 17.30. Sistnevnte drives på aggregat, men med mindre det blir feil på aggregatet fram til strømmen kommer tilbake, bør kystradioen fungere tilnærmet normalt, sa dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til NTB lørdag kveld.

– Kritisk

Strømproblemene slo også ut flere basestasjoner og førte til problemer med mobilnettet flere steder i Agder-fylkene. Lørdag kveld var 61 av 384 basestasjoner ute av drift, og verst rammet var Marnardal, Farsund og Lindesnes.

Utrykningsleder Per O. Skutle på brannstasjonen i Lindesnes er kritisk til at nødnettet svikter når strømmen er borte i over åtte timer, spesielt når mobilnettet også er nede. Han etterlyser et mer robust nødnett.

– Jeg sitter her med en død mottaker som det står «ingen tilgang» på. Dette skjer ved lengre strømbrudd, og i en nødssituasjon kan dette bli veldig alvorlig. Jeg mener det er en skandale at nødnettet som ble etablert for fire år siden ikke fungerer som det skal, sier Skutle til Fædrelandsvennen.

– Må forbedres

Avdelingsleder Sigurd Heier i DSB har ansvaret for nødnettet. Han sier til NRK at det er beklagelig at Knud skapte så store problemer på Sørlandet.

– På tross av at nødnettet er veldig, veldig robust og tåler mye, så tåler det ikke alt. Vi har derfor dessverre hatt en del utfall i Agder det siste døgnet i forbindelse med «Knud», sier Heier.

DSB har ikke fått inn meldinger om at utfallene har ført til operative konsekvenser, men har full forståelse for at folk reagerer.

– Vi har ingen problemer med å beklage de problemene utfall av nødnettet har ført til i berørte deler av Agder. Dette er et eksempel på at alle systemer er sårbare, at ingenting er 100 prosent, og at vi må jobbe mye for å bli bedre og kunne håndtere sånne utfordringer som dette været har gitt oss, sier Heier.