- Å nå ut med forenklede løsninger og oppdatert informasjon er grunnleggende innen HMS-arbeidet, sier Heidi Wolden, konsernsjef i Kruse Smith. Foto: Kruse Smith

Kruse Smith benytter digital teknologi i HMS-arbeidet

I forbindelse med sin årlige HMS-dager lanserer Kruse Smith et eget digitalt kommunikasjonsverktøy.

Via en nettside som fremstår som en applikasjon ser man begynnelsen av det som kan bidra til en digitalisering av HMS-arbeidet i bygg -og anleggsbransjen.

– Vi opplevde en alvorlig ulykke i Kristiansand våren 2017. Etter denne ulykken forpliktet vi oss selv til å utarbeide et sikkerhetskonsept som kunne bidra til en bedre sikkerhetskultur og felles risikoforståelse. Å nå ut med forenklede løsninger og oppdatert informasjon er grunnleggende innen HMS-arbeidet, sier Heidi Wolden, konsernsjef i Kruse Smith.

(Klikk for større versjon)

I den forbindelse har Kruse Smith altså utarbeidet første versjon av sin egen app men tittelen «Livredder». Appen er utviklet for både ledere og ansatte, og er også gjort tilgjengelig for samarbeidspartnere på prosjektene. I tillegg foreligger den både på engelsk og polsk.

Viktig informasjon er samlet på ett sted, tilgjengeliggjort for den enkeltes mobiltelefon. Innholdet er bygget rundt seks risikokategorier fall fra høyde, fallende gjenstand, eksplosiver, elektrisitet, konflikt med maskin og konstruksjonssvikt.

Avhengig av hvilken rolle man har, ansatt eller leder, så navigerer man seg lett inn i livreddende regler for planlegging, sikring og opplæring. Den inneholder også en verktøykasse med nyttige veiledere, læringsark og filmsnutter.

Appen har altså et eget område for opplæring, koblet opp mot Kruse Smiths HR-system, Kruseskolen. På den måten får den enkelte og lederen en rask innsikt i om medarbeidere har påkrevd opplæring.

– I tillegg er kategoriene i Livredder koblet opp mot selskapets system for risikohåndtering. På denne måten bidrar appen til å bli et informasjonsverktøy for felles og bedre risikoforståelse, sier Heidi Wolden.

Appen er utviklet for å være enkel og praktisk i bruk. Den skal kunne anvendes ved prosjektering og planlegging i tidlig fase og ved gjennomføring av fremdriftsplanlegging og risikovurdering. Videre skal den være et oppdatert verktøy i forbindelse med sikker jobb-analyse og ved gjennomføring av HMS-infomøter på prosjektene.

Verktøyet er utarbeidet av HMS- teamet i Kruse Smith under ledelse av HMS sjef Hilde Waage, men i samarbeid med interne IKT-ressurser og eksterne utviklingsmiljø. Det er nå første versjon som foreligger og nye versjoner vil utvikles i tett dialog med brukerne. Målet er at den også skal integreres tett mot bedriftens omfattende arbeide med digitalisering.