Samferdselsminsiter Jon Georg Dale (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Samferdelsministeren sier de tidligere Condotte-ansatte må vente på Statens lønnsgarantiordning

Senterpartiet krever at Bane NOR tar ansvar og betaler lønn til tidligere Follobane-ansatte, men får nei fra regjeringen. Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) sier det er beklagelig at konkursen strekker ut i tid, men at de ansatte vil bli ivaretatt av Statens lønnsgarantiordning.

– Slik kan ikke et statlig selskap oppføre seg, sa Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik da Byggeindustrien i forrige uke fortalte om Karoline Celius som har flere hundre tusen til gode i lønn fra Condotte etter å ha jobbet på Follobanen.

Han krever at Bane NOR, på samme måte som de har betalt ut Condottes leverandørgjeld på 176 millioner kroner,  betaler ut utestående lønn til tidligere ansatte i det italienske selskapet.

I begynnelsen av september var lønnskravene på litt over ni millioner kroner.

Ifølge samferdselsminister Jon Georg Dale ble leverandørgjelden betalt ut fordi det ikke finnes en tilsvarende ordning som Statens lønnsgarantiordning som ivaretar underleverandørene i prosjektet.

- Bane NOR overtok forpliktelsene til Condotte for underleverandører som ikke fikk betalt i forkant og etterkant av hevingen av kontraktene. Dette gjorde Bane NOR fordi mange av underleverandørene fortsatte sitt arbeid på prosjektet etter at kontrakter ble overført Bane NOR som konsekvens av hevingen, og utestående regninger ble gjort opp der de ikke var betalt. Når det gjelder underleverandører, finnes det ikke noe tilsvarende til Statens lønnsgarantiordning for underleverandører. Hvis Bane NOR ikke hadde overtatt kontraktene, ville underentreprenørene ha måtte forsøke å hente penger fra et eventuelt bo, skriver Jon Georg Dale i en e-post til Byggeindustrien.

- Bane NOR hadde også en rett til å overta underentreprenørkontraktene, noe som ble gjort i utstrakt grad for å sikre fremdrift i prosjektet. Condottes tidligere ansatte vil få dekket ubetalt lønn av Statens lønnsgarantiordning, det er beklagelig at prosessen med konkursen forsinker disse utbetalingene, skriver han videre.