Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Lei av konflikter i byggenæringen - nå blir det invitert til workshop om all kranglingen

Sentrale aktører i byggenæringen har sett seg lei på konflikter og sluttoppgjørskrangler.

Tore Strandskog og Stein Windfeldt håper en serie med workshoper kan bidra til å finne løsninger for å dempe konfliktnivået i bransjen.

– Det er økende frustrasjon over uheldige kontraktbetingelser, krangel om penger i sluttoppgjørene og ofte krevende samarbeidsklima, sier næringspolitisk direktør i Nelfo, Tore Strandskog i en pressemelding.

Den 18. september blir derfor den første i en serie av workshoper arrangert i Tromsø.

Byggentreprenører fra flere ulike fag samles for å diskutere konfliktnivået i byggenæringen. Senere skal lignende workshops arrangeres rundt om i landet. 

– Det er en økende bekymring i hele entreprenørleddet over utviklingen, som i enkelte tilfeller kan gå ut over effektiviteten i byggeprosjektene. Dette vil ikke bare ramme lønnsomheten i det enkelte byggeprosjektet, men over tid vil et økende konfliktnivå gi byggenæringen et dårligere omdømme og svekke rekrutteringen til næringen, sier Stein Windfeldt, regionsjef for byggentreprenørene (EBA) og elektrobransjen (Nelfo) i Troms.

– Det brukes i dag for mye penger på advokater - penger som skulle gått til å skape et bedre sluttprodukt og sikre lønnsomheten og arbeidsplasser i et stadig mer konkurranseutsatt næring, sier Windfeldt.

Representanter fra styrene i de regionale foreningene i Troms, samt ulike laug, er inviterte til møtet i Tromsø. Engasjerte medlemsforetak er også invitert.

– Det er i seg selv unikt at vi nå samler så mange fag til denne type dialog. Det viser alvoret i situasjonen, men det mer også positivt at det er en sterk tverrfaglige interessen for å løse disse utfordringene, sier Tore Strandskog.

Det vil fortløpende utover høsten bli arrangert tilsvarende workshops i Trondheim, Stavanger og Oslo.