Per Jæger

Tuva Skare

Boligsalget ligger fortsatt bak fjoråret

Salget av nye boliger i august ligger 9 prosent under samme måned i fjor, viser ferske tall fra Boligprodusentenes forening.

- I august var det en negativ utvikling både på salg og igangsetting. Det positive er at salgskurven har flatet noe ut de siste månedene, selv om det fortsatt har en nedadgående tendens, sier sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening under en pressekonferanse i Oslo torsdag.

Hittil i år ligger salget 8 prosent under fjoråret.

- Ser vi på de ulike boligtypene, viser våre tall at salget av småhus hittil i år ligger 16 prosent under, leiligheter 4 prosent under, og salget av eneboliger ligger 9 prosent under fjoråret, sier han.

Oslo i balanse

Igangsettingen av nye boliger hittil i år ligger 13 prosent bak fjoråret. Fordelt på boligtype ligger eneboliger 19 prosent bak fjoråret, småhus og leiligheter ligger henholdsvis 21 prosent og 6 prosent bak fjoråret.

- De siste 12 månedene er det solgt 26.320 boliger. Dette er 20 prosent under nivået for et år siden. De siste 12 månedene er det igangsatt 28.496 boliger. Dette er 15 prosent under nivået for et år siden, sier Jæger.

- Vi har beregnet den forventete ferdigstillelse av boliger fremover. I dag opplever vi at Oslo er i relativ balanse, men basert på dagens igangsetting, forventer vi et boligunderskudd i Oslo om et par år, sier han.

- Ingen krisetall

Bjørn Birkeland, administrerende direktør i Prognosesenteret, sier det er vanskelig å si hvorfor salget gikk ned i august.

- Det er sammensatt. Markedet er nok litt avventende for om prisene skal videre ned. En del av forklaringen kan være at det er færre nyboligprosjekter i markedet. Samtidig er tilbudssiden i bruktboligmarkedet relativt høy om dagen, så man konkurrerer med det markedet også, sier han.

Birkeland understreker imidlertid at salgsutvioklingen de siste månedene på ingen måte er noen krisetall.

- Vi har fått en «drop» fra det høye nivået vi lå på til et lavere og mer stabilt nivå. Det er ikke noe dramatikk i salgsutviklingen de siste månedene, men vi skulle gjerne dratt det litt opp igjen. Bransjen ønsker å ligge på et noenlunde stabilt nivå over år, men det er ikke så lett å få til, sier han.