– HMS har den definitive hovedprioriteten i HENT, fastslår konsernsjef Jan K. Jahren i HENT.Rundt 25 ganger i året gjennomfører øverste HMS-ledelse med konsernsjefen i spissen, et prosjektbesøk der temaet for møtet kun er HMS. Her fra befaringen på Alerisklinikken på Frogner i Oslo.På rundturen på byggeplassen til Alerisklinikken, blir det raskt klart at det meste av det praktiske synes å være godt på stell.Prosjektbesøket avsluttes med en lengre samtale.Endre Persen, konserndirektør HMS og kommunikasjon i HENT.

– HMS handler aller mest om holdninger

For fire år siden tok konsernsjef Jan K. Jahren i HENT initiativ til å løfte HMS-arbeidet høyere opp på dagsorden. Dette ble startskuddet for det konsernet kaller HMS-tour. Byggeindustrien ble med på prosjektbesøk – hvor prosjektledelsen måtte redegjøre for sitt HMS-arbeid.

– HMS har den definitive hovedprioriteten i HENT – sikkerheten til de ansatte på byggeplassen er det aller viktigste. Dernest kommer kvalitet, økonomi og fremdrift.

Det er den krystallklare beskjeden fra konsernsjef Jahren når HENT-ledelsen har troppet opp hos prosjektledelsen for utbyggingen av Alerisklinikken på Frogner i Oslo. Her skal prosjektet vise frem og svare på spørsmål fra ledelsen i selskapet og HMS-teamet som jobber med å gjøre konsernets byggeplasser sikrere – hver eneste dag.

I tillegg kommer konsernledelsen for å lære – det er alltid mye å plukke opp fra hvordan sakene løses – eller ikke fungerer, ute på byggeplassen.

– Det er ikke snakk om et forhør der prosjektet må stå til rette for alt som gjøres – men dette er en konstruktiv, men også klart definert, samtale hvor vi går gjennom HMS-arbeidet på prosjektet og om alt av papirer er i orden og at alle interne og eksterne regler og forskrifter følges opp som de skal, forteller Endre Persen, konserndirektør HMS og kommunikasjon i HENT. Han ser likevel at enkelte kanskje oppfatte disse besøkende som en kontroll.

– Da er det i så fall en kontroll med et positivt fortegn. Her snakker vi sammen og diskuterer - vi har bare en regel; på dette møte skal det kun snakkes om HMS, sier Persen.

Tour
Han forteller at mens mange større entreprenører har en eller annen fast årlig markering der de setter ekstra HMS-fokus, har HENT valgt en annen variant.

– Her gjennomfører vi en HMS-tour hvor øverste HMS-ledelse med konsernsjefen i spissen, besøker et prosjekt der temaet for møtet kun er HMS, og prosjektet må redegjøre for sitt arbeid innen området. Formålet er å synliggjøre konsernledelsens engasjement og prioritering, og samtidig gi en umiddelbar tilbakemelding til prosjektet på hvordan de står i forhold til selskapets forventninger. Dette er en god måte å nivellere HMS-prestasjonen slik at selskapet framstår konsistent i sin HMS-utøvelse, utdyper Persen.

Besøket skjer i tråd med en fast agenda og varigheten er 2,5 time, fordelt på en halvtimes befaring og to timer til diskusjon basert på prosjektledelsens gjennomgang. Et særlig fokus rettes mot prosjektledelsens engasjement og prioritering av HMS-arbeidet i tillegg til systemoppfølgingen.

– Prosjektadministrasjonen får umiddelbart en muntlig tilbakemelding fra HMS-ledelsen, og i løpet av noen dager får de en skriftlig vurdering basert på besøket, herunder en anbefaling på eventuelle tema de må sette ytterligere fokus på, sier Persen.

Mange besøk
Så langt har Jahren, Persen og resten av HMS-temaet vært på 104 byggeplassbesøk på HMS-touren rundt om i Norge, Sverige og Danmark – hvor konsernet har operativ virksomhet.

– Vi besøker hvert år mellom 20 og 25 prosjekter – og alle pågående prosjekter må regne med å få besøk – enten om det omsetter for 500.000 kroner eller to milliarder. Størrelsen er ikke viktig - alle stiller i samme bås. HMS-arbeidet skal komme først, legger Persen til. Han peker på at HMS-touren, samt det andre daglige HMS-arbeidet har gitt resultater. Fra 2014 og frem til nå har H1-tallene hatt en positiv utvikling – og ligger nå på rundt 3,0 - mens tilsvarende tall lå på 5,1 i 2015.

– Årsaken til at vi bli bedre er ikke at vi får flere stjerneprosjekter – men at det blir færre som ikke har ting på stell. Vi løfter «bunnen» høyere opp, forteller den erfarne HMS-sjefen Kåre Myran i HENT.

Rundtur på byggeplassen
Prosjektbesøket starter med en runde ute på byggeplassen – og avsluttes med en lengre samtale, som nok vil kunne oppfattes som et relativt krevende intervju for prosjektledelsen.

– Vi kjører et lengre dialogpreget møte. Her får vi svar på våre spørsmål – og vi kan komme med innspill – og ikke minst fortelle om erfaringsbasen vi har bygget opp gjennom et kontinuerlig HMS-arbeid i konsernet over tid. Uheldige forhold som er avdekket på ulike prosjekter kan vi bruke som nyttig erfaring andre steder for å unngå tilsvarende uheldige hendelser, sier Persen.

Det meste er på plass
På rundturen på byggeplassen til Alerisklinikken, som skjer i regi av Røde Kors, blir det raskt klart at det meste av det praktiske synes å være godt på stell. Sikringsarbeid, oppmerking, ryddighet og så videre synes å være korrekt utført.

På møtet i etterkant kommer det en rekke spørsmål – mange av de av relativt komplisert og detaljpreget art – men prosjektleder Torgeir Hågensen har svar på det meste.

– Vi er fortsatt i en veldig tidlig fase i prosjektet – så aktiviteten er ikke på topp. Vi har likevel bygget opp en bra organisering og er i ferd med å få det aller meste på plass, sier Hågensen.

Han har ikke vært med på denne typen byggeplassbesøk før – men ser verdien av tiltaket.

– Det virker skjerpende – og vi ser vårt forbedringspotensial på en bedre måte, legger Hågensen til.

Selskapet ønsker å være transparent rundt sitt HMS-arbeid, som blant medfører at de inviterer andre enn seg selv til slike gjennomganger.

– Det innebærer også at byggherre ofte er med på prosjektbesøkene, legger Persen til. Dette var også tilfelle under gjennomgangen på Alerisklinikken.

Ledelsesmøte med HMS i fokus
I tillegg til HMS-touren gjennomfører konsernets øverste ledelse styringsgruppemøter innen HMS dette skjer hver 14. dag. Her gjennomgår de blant annet alle hendelser/avvik som har skjedd i hele selskapets prosjektportefølje de siste 14 dagene.

– Her diskuterer vi blant annet innmeldte alvorlige hendelser, kampanjer vi skal i gang med, arbeidslivskriminalitet og så videre. Vi har i snitt 15-20 innmeldinger til styringsgruppen hver måned når det gjelder alvorlige hendelser. Å få disse faktaene opp på bordet er ekstremt viktig – og det handler ikke om å sladre. Vi skal få frem alle alvorlige hendelser til det felles beste for hele konsernet, sier konsernsjef Jahren. Han understeker at dette er avgjørende viktig.

– Her snakker vi om holdninger – og HMS handler aller mest om nettopp holdninger – noe som også i stor grad er et ledelsesansvar, legger Jahren til.

Godt resultat
Prosjektledelsen på Alerisklinikken kan fornøyd konstatere at de fikk mer enn godkjent av konsernledelsen.

– Prosjektet ga et godt førsteinntrykk – og virker å være et vennlig og strukturert prosjekt. Førsteinntrykket sier mye om totaliteten. De har det meste på stell – noe som gir et godt grunnlag for veien videre. Nå må de bruke tiden fremover til å plukke de lavthengende fruktene – men jeg sitter med en veldig god magefølelse, påpeker HMS-sjef Myran. Han får støtte av HMS-direktør Persen.

– Denne byggeplassen ser bra ut. Samtidig ser de også hvor de har forbedringspunkter, sier Persen. I hovedsak gjaldt dette å få plass alle nødvendige rutiner og kompetanse på de riktige stedene.

– Vi er trygge på at forbedringspunktene vi komme på plass, sier Persen.

Byggeprosjektet på Alerisklinikken har ikke hatt noen personskader.

– Dette ser ut til å være en harmonisert og god byggeplass, konkluderer konsernsjef Jahren.

Om kort tid dukker han og HMS-ledelsen opp på nok et HENT-prosjekt for å informere og selv hente inspirasjon.