Stanislas Merlet tok mandag kveld imot den anerkjente prisen Young Professional of the Year 2018 under EFCA sin kåring i Berlin.

Stanislas Merlet fra Multiconsult kåret til Young Professional of the Year - og norsk dobbeltseier

Stanislas Merlet (32), solenergirådgiver i Multiconsult, ble mandag kåret til Young Professional of the Year 2018 i EFCA sin anerkjente kåring. Det er første gang i historien at en rådgiver fra et norsk selskap vinner denne prisen. I tillegg ble Fredrik Skaug Fadnes (32) fra Norconsult nummer to i konkurransen.

Prosjektet:Solcelleanlegg i minusgrader og mørketid  

Prisen Young Professional of the Year 2018 blir tildelt på grunnlag av både kandidatens fagkunnskap og engasjement, så vel som et utvalgt prosjekt. Merlet var sentral i et oppdrag på Dronning Mauds Land, der oppgaven var å forsyne forskningsstasjonen Troll med kortreist, fornybar energi. I en iskald antarktisk ørken med mørketid, minusgrader året rundt og orkaner valgte Multiconsult å gå for et solcelleanlegg. Prosjektet fikk stor oppmerksomhet i bransjen for sine innovative løsninger. Blant annet måtte panelene ligge med kun 10 graders helling, for å unngå at vindmotstanden skulle bygge opp en isbre.

Om EFCA
EFCA, European Federation of Engineering Consultancy Associations, er den er den samlede foreningen for ingeniørkonsulentindustrien i Europa. De representerer faglige foreninger fra 26 europeiske land og FIDIC inn i Europa.

Merlet vant kåringen mot 20 sterke kandidater fra hele Europa. Franskmannen jobber i Multiconsult, hvor han har vært sentral i oppbygningen av selskapets solenergimiljø.

- Det er kjempekult å vinne, både for egen del og for solenergimarkedet. Prisen sier mye om hvilke dører Multiconsult har åpnet for meg. Det å trekke på fagressurser fra hele selskapet har utvidet mulighetene for å jobbe med det jeg synes er spennende, nemlig å bruke tradisjonell teknologi på nye måter i ulike markeder. På få år har vi blitt nummer én på solkraft i Skandinavia. Jeg og kollegene mine bruker mye tid på forskning og utvikling, så jeg håper anerkjennelsen bidrar til flere prosjekter både i Norge og i verden forøvrig, sier Merlet.

Stanislas har mastergrad i fornybar energi fra Korsika og Madrid. Han jobbet med utviklingsprosjekter innen solenergi i Montpellier, før hans nysgjerrighet for nye kulturer førte han til Norge. I dag jobber Merlet på flere internasjonale prosjekter, og i fjor alene reiste han til ti ulike utviklingsland.

Tiltrekker talenter gjennom flerfaglighet
Konsernsjef i Multiconsult Christian N. Madsen er stolt av at et norsk selskap har en solenergirådgiver som skiller seg ut på internasjonalt nivå og vet hvor trangt nåløyet er for å bli kåret til årets unge rådgiver i Europa.
- Dette er utrolig gøy og fortjent. Stanislas’ evne til å se nye mulighetsrom, og positive holdninger til utfordringer, er egenskaper mange kan lære av. Prisen er først og fremst en enorm anerkjennelse for Stanislas personlig, men også for Multiconsult. Vi er et lite selskap i global sammenheng, men makter å tiltrekke oss og utvikle bransjens aller beste talenter. For to år siden hadde vi Arnt Fredriksen på andreplass i samme konkurranse. Jeg tror både unge talenter og selskapet tjener positivt på et miljø som vektlegger innovasjon og flerfaglig samarbeid, sier Madsen.

Juryen merket seg Merlets engasjement og kompetanse. Han trekkes frem som et faglig fyrtårn innenfor et betydningsfullt fagområde i rask utvikling. Med faglig bredde og dyptgående kompetanse bidrar Merlet til å løfte kunnskapsnivået i solenergimiljøet, gjennom foredrag, kurs og artikler både nasjonalt og internasjonalt.

Dobbelt norsk

Ikke nok med at det ble norsk førsteplass, Fredrik Skaug Fadnes (32) fra Norconsult sørget for norsk dobbeltseier.

Han oppnådde svært gode akademiske resultater da han tok sin M.Sc. Energy and Environmental Engineering ved NTNU. På hovedoppgaven som handlet om kalkulering av partikkelsammensetning ved bruk av statiske og dynamiske modeller fikk han karakteren A. Umiddelbart etterpå begynte han i 2011 i Norconsult, hvor han fra første dag viste et stort potensial og en enorm lærevillighet i oppgavene han ble tildelt.

Fadnes har raskt avansert som rådgiver, og er også en etterspurt foredragsholder innenfor energifeltet, blant annet på Varmepumpekonferansen 2018 og energiforumet til Norwegian Alliance for Green Buildings. Han spilte en avgjørende rolle i Norconsults Triangulum-prosjekt for Stavanger Kommune, et prosjekt som allerede har fått to priser.

– Allerede fra dag én i Norconsult har min leder gitt meg mange muligheter og involvert meg i spennende og utfordrende oppgaver. Jeg er takknemlig og glad for å ha nådd så langt i skarp konkurranse med dyktige rådgivere fra hele Europa, og dette er like mye en anerkjennelse av fantastiske kolleger i Norconsult, oppdragsgiveren Stavanger kommune som har vist stor tillit fra første stund, og entreprenører som har delt av sin kunnskap, sier sølvvinneren.

I tillegg til de to medaljene mottok Thomas Fløien Angeltveit fra Norconsult hederlig omtale av juryen.

- Dette er veldig moro! Det er en ekstra seier at arbeid med BIM og teknologi nå blir ansett som et eget viktig fagfelt. Går vi bare noen år tilbake holdt vi på med DAK, og det var den minst viktige rollen i et prosjekt. Det er bra at ting forandrer seg med tiden, sier Angeltveit i en kommentar til hederen fra Berlin.

– Til vår store glede dro de norske finalistene inn både første- og andreplassen, noe som aldri har skjedd før. Vi ønsker å gratulere både Stanislas og Fredrik med gull og sølv i konkurransen, uttalte en svært stolt og fornøyd Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør for RIF fra Berlin hvor premien ble delt ut i mandag kveld.