<p>VEL BLÅST: Entrepriseforeningen kan kvittere ut nok et vellykket Holmsbu-seminar. Her er arrangøren representert av fra venstre Matias Apelseth, Ungt Entrepriseforum og Kluge, Kristine Sveen Halvorsen, Grette, Morten Gran, Pacta, styreleder Øystein Seljeflot, Entrepriseforeningen, og Marie Braadland, Grette. Foto: Svanhild Blakstad</p>Oda Hellenes Ekre, advokat i Wiersholm holdt foredrag om grensen for lovlige endringer i offentlige kontrakter på Holmsbu. Foto: Svanhild BlakstadOla Ø. Nisja, Wikborg & Rein og Lisbeth Grambo, Yara, holdt innlegg om heving av entreprisekontrakten på Holmsbu. Foto: Svanhild BlakstadFørsteamanuensis Herman Bruserud, Universitetet i Oslo, og prosjektleder Tor I. Hoel, ÅF Advansia, holdt foredrag om Fra byggefase til bruk. Foto: Svanhild BlakstadMarianne Wille Haugen i Veidekke Entreprenør og Ole Christian Hyggen i advokatfirmaet Schjødt holdt foredrag om prosjekteringsrisiko i totalentreprise. Foto: Svanhild BlakstadDet var som vanlig smekk fullt i salen under foredragene på Holmsbu-seminaret også i 2018. Foto: Svanhild BlakstadAdvokat Snorre Fuhr og avdelingsleder Bygg og bolig Per Fredrik Kempf i EBA. Foto: Svanhild BlakstadHolmsbu-seminaret 2018. Foto: Svanhild BlakstadHolmsbu 2018. Foto: Svanhild Blakstad

Traff blink med årets Holmsbu-seminar

Nok en gang har entreprisemiljøet innen bygg- og anlegg lagt bak seg et vellykket fagseminar i Holmsbu.

Sammen med Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) arrangerte Norsk Forening for Bygge- og Entrepriserett det tradisjonsrike Holmsbu-seminaret 6. og 7. september. Over 220 personer deltok på det smekkfulle fagseminaret, som ble arrangert for første gang i 2003. Hovedmålsettingen har vært å samle et stadig større entrepriserettsmiljø fra hele bygg- og anleggsbransjen.

– Forventningene til Holmsbu-seminaret er skyhøye hver gang. I år har vi hatt en fin miks av toppnavn som vi har hatt gleden av å høre å høre mange ganger før, samt en rekke nye navn og firmaer som vi ikke har hatt på scenen før, sier styreleder Øystein Seljeflot i Entrepriseforeningen, til Byggeindustrien.

I år ble det presentert ni foredrag over to dager, med temaer som spenner fra den danske revisjonen av entreprisestandardene, taktisk prising, entreprenørens rett til å utbedre mangler, prosjekteringsrisiko i totalentreprise, grensen for lovlige endringer i offentlige kontrakter samt heving. I tillegg hadde Snøhetta et perspektivforedrag.

Aktuelt om heving

Wikborg & Rein-partner Ola Ø. Nisja og Yara-advokat Lisbeth Grambo redegjorde i sitt foredrag om heving av entreprisekontrakten, hvor de også trakk frem et rykende ferskt eksempel på nylig avsagt dom i Hålogland lagmanssrett, hvor Statens vegvesens heving av kontrakten med spanske OSSA ble kjent uberettiget. Her snudde lagmannsretten opp ned på dommen fra tingretten.

– Heving er den mest dramatiske misligholdssanksjonen som en byggherre kan påberope seg overfor entreprenøren. Samtidig er det veldig vanskelig å vite når det er man har hevingsadgang, sier Ola Nisja til Byggeindustrien.

Han trakk også frem et eksempel på en annen hevingssak, fra Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika, der Oslo kommunes heving av kontrakten med grunnentreprenøren ble ansett uberettiget og dermed ikke fikk medhold i sine krav på hevingskostnader. Denne dommen er nå rettskraftig.

Ola Ø. Nisja, Wikborg & Rein og Lisbeth Grambo, Yara, holdt innlegg om heving av entreprisekontrakten. Foto: Svanhild Blakstad

Dette og flere av de andre foredragene skapte engasjement blant publikum. Mange benyttet også anledningen til å stille foredragsholderne spørsmål eller komme med kommentarer etter foredragene.

Fornøyde deltakere

Entrepriseforeningens styreleder kan fortelle om svært positive tilbakemeldinger fra deltakerne på hele seminaret.

– Skal jeg oppsummere årets Holmsbu, er stikkordene faglig solid og veldig hyggelig sosialt, sier han og trekker også frem at underholdningen var av høy klasse.

– Det er nok flere enn meg som synes at intimkonserten med Lars Lillo-Stenberg under middagen var magisk, sier styrelederen, som legger til at styret allerede jobber med neste års program og ønsker innspill til nye temaer og foredragsholdere.

De siste årene har arrangøren lagt mer og mer vekt på å få større bredde blant deltakerne, slik at det ikke blir et rent advokattreff. I år var en rekke av de store entreprenørselskapene med på seminaret, blant andre Veidekke, Skanska, BetonmastHæhre, Peab, NCC og AF.

– Vi ønsker å favne hele bransjen, og det er gledelig å se at vi nå har bra representasjon fra både rådgiversiden, entreprenørene og byggherrer – og flere bransjeforeninger, sier Seljeflot.

– Ikke alle får plass

Den store pågangen til Holmsbu-seminaret gjør at hvert firma maks kan ha med seks deltakere. Matias Apelseth er med i styringsgruppen for Ungt Entrepriseforum, og er opptatt av at de yngre advokatene også skal ha en møteplass og en arena for utveksling av erfaringer.

Matias Apelseth, Ungt Entrepriseforum. Foto: Svanhild Blakstad

– Det er en gjenganger at mange av de yngre advokatene ikke får plass på Holmsbu-seminaret. Det var bakteppet for etableringen av Ungt Entrepriseforum, som ble stiftet i fjor etter et initiativ fra advokatfirmanene Haavind, Selmer, Kluge og Glittertind. Vi samarbeider med ulike bransjeaktører om tre årlige samlinger, og forumet er blitt svært populært for de yngre entrepriseadvokatene, sier Apelseth, som til daglig jobber som advokatfullmektig i Kluge.

Ønsker samling på brakka

Han forteller at frem til nå har treffene gått på omgang hos advokatfirmaene, men at Ungt Entrepriseforum gjerne vil ha møter ute i felten.

– Vi ønsker oss ut på byggeplass og få se hvordan ting gjøres i praksis. Å få lagt en av samlingene til brakka i samarbeid med en entreprenør er noe vi håper å få til. Da ser vi for oss at vi kunne hatt et juridisk og teknisk foredrag fra de ulike miljøene, avslutter Apelseth, og legger til at han håper det praktisk lar seg gjøre å gjennomføre med hensyn til HMS, årstid etc.

Og med det er utfordringen sendt videre til entreprenørene. Neste samling i Ungt Entrepriseforum vil bli i oktober.