Gode tider for bygg og anlegg i Hordaland

Etter flere noe usikre år og ujevne år for Bergen og Hordaland, peker nå mange av pilene riktig vei - og aktivitetsnivået er på full fart oppover.

I 2009 lå omsetningen innen bygg og anlegg på drøye 30 millairder kroner i Hordaland. For inneværende år ligger nivået ifølge Prognosesenteret på rundt 36 milliarder, men neste år tegner å bli det virkelige vekståret i fylket – da toucher man nesten 40 milliarder kroner.

Det er to store drivere, nye yrkesbygg og ikke minst anleggssektoren. Mens yrkesbygg har hatt et noe labert nivå i Bergen og Hordaland de siste par årene, blir 2019 et vekstår innen dette segmentet. Det skal gjennomføres en rekke store investeringer i Vestlandets hovedstad, noe som selvsagt mange aktører inne dette markedet har ventet på. Men den virkelige driveren, både landet sett under ett, og ikke minst i Hordaland, er anlegg.

Her er man allerede på nivåer man tidligere aldri har sett, men det skal videre oppover. Innen 2020 skal anlegg alene omsette for rundt 10,5 millairder kroner i Hordaland. Totalt sett skal man omsette for over 40 milliarder i 2020 - og det er fra 2018-2019 vi kommer til å se den største veksten. Samlet sett skal aktiviteten innen bygg og anlegg opp med ti prosent i 2019 i fylket. Det er ekstremt høye veksttall i et allerede hett marked.

Innen boligmarkedet i Hordaland er nivået på vei noe nedover. Boligmarkedet er ned 14 prosent i 2018 og 10 prosent i 2019. Til tross for dette vil den samlede utviklingen likevel være god.

Denne uken er det også stor aktivitet på messe- og seminarfronten i Bergen. For første gang arrangeres messen og konferansen «Vi Bygger Bergen» i Grieghallen. Denne arrangeres torsdag og fredag - og arrangøren har her en ambisjon om å samle rundt 5.000 besøkende. Som en del av arrangementet er det også satt opp et faglig program. Torsdag ble det også arrangert en fagmesse om rehabilitering i byen, kalt «Vi fornyer Bergen». Denne gikk av stabelen på Fløyen og samlet rundt over 150 personer. Det er dermed stor møteaktivitet innen denne sektoren denne uken.

Med den veksten vi ser innen bygg og anlegg i tiden fremover, bør også virksomhetene i næringen være i vinden på denne delen av Vestlandet, noe som også kan bidra positivt på rekrutteringen og andelen unge som velger å ta en utdanning innen disse fagene.

For øvrig vil man på landsbasis samlet innen bygg og anlegg i Norge omsette for rundt 460 milliarder kroner i år, og også på landsbasis er anlegg nå den store motoren, og vil alene omsette for rundt 150 milliarder kroner.