Dette er synet som møtte Nils David Hellesland da han sjekket hvordan tunnelportalen var sikret. Foto: Nils David Hellesland.

Falleferdig tunnelportal sikret med jekkestropp – et hårreisende syn

Nils David Hellesland ble sjokkert da han oppdaget at en løs blokk i tunnelportalen var sikret med en jekkestropp. –Ingen dramatikk, sier Statens vegvesen.

Etter det Byggeindustrien kjenner til dreier det seg om en tunnel på fylkesvei 57 ved Seim i Lindås kommune i Nordhordland. Fylkesveien er blant annet hovedfartsåren til Equinor sitt anlegg på Mongstad, og har ifølge Hellesland stor trafikk med blant annet mye tankbiler og annen tungtransport.

– Jeg kjører denne strekningen hver dag og tenkte først at det var noen som hadde tullet. Jeg bestemte meg for å stoppe og se nærmere på tunnelportalen, og jeg ble sjokkert over synet som møtte meg. En løs blokk ved tunnelportalen er rett og slett sikret med en jekkestropp som er festet i noen trær over tunnelen. Jeg kan ikke skjønne at det det er noen andre enn Statens vegvesen som har gjort dette, sier Hellesland til Byggeindustrien.

– Det verste er at det også er rast ned store steinblokker på motsatt side av den samme portalen, fortsetter han.

Hellesland, som er daglig leder i maskinentreprenøren Hope Multiservice AS, har prøvd å komme i kontakt med Statens vegvesen via etatens 175-nummer, men har ikke kommet gjennom. Han valgte derfor å legge et bilde ut på Facebook og har fått enorm respons.

– Det er viktig å varsle om dette. Tunnelportalen er sikret med en jekkestropp, som til og med ikke var i lås. Dette må det gjøres noe med før det skjer en alvorlig ulykke, sier Hellesland.

Kommunikasjonsrådgiver Silje Christine Alvsaker i Statens vegvesen Region vest, kan forsikre om at det hele ser mer dramatisk ut enn det er.

– Dette er en vingemur som står helt støtt av seg selv. Stroppene er kun et ekstra sikkerhetstiltak. Det falt stein ned på baksiden av tunnelen i sommer, men ikke ned i veien. Derfor har det kommet sprekker i denne muren. Entreprenør begynner faktisk å reparere muren i kveld, opplyser Alvsaker til Byggeindustrien.