Boligskandale nærmest uten sidestykke i Oslo

Tirsdag ble en omfattende granskningsrapport rundt Boligbyggs kjøp av flere hundre boliger på Oslos vestkant lagt frem. Denne vitner om at kjøp av boliger for rundt 1,4 milliarder nærmest har foregått uten kontroll eller oversikt - og mange titalls millioner har blitt betalt i overpris for boligene.

Den knusende rapporten, som er utarbeidet av Deloitte på vegne av Boligbygg, viser med all tydelighet alvorlighetsgraden i saken, som Dagens Næringsliv først fikk frem i lyset.

Styreleder i Boligbygg, Stig L. Bech, som kom inn i foretaket like etter at saken ble kjent, og som også har bestilt rapporten, mener opplysningene som kommer frem er svært alvorlig for Boligbygg.

Det kommer frem opplysninger om at det er gjennomført en rekke feil og disposisjoner som er i strid med både regler og lover. Så mye som mellom 80-115 millioner kroner kan være betalt over markedsverdi. Dette er selvsagt enorme summer for en organisasjon som Boligbygg – og er mer enn uheldig for eier, Oslo kommune. 100 millioner kroner er summer Boligbygg kunne brukt til å sørge for et langt bedre boligtilbud for de mange som trenger bistand fra det kommunale foretaket i hovedstaden.

Det er flere forhold som skurrer i denne saken. For det første kan man spørre seg om det var riktig av det kommunale foretaket å gå inn for en storstilt oppkjøpsrunde på Oslo vest i et boligmarked som allerede var brennhett. Med mål om å kjøpe flere hundre boliger, blir de en betydelig aktør i Oslo-markedet. Man gikk inn på en tid prisene var på full fart oppover – og man bidro selv også til å pushe prisen ytterligere oppover. Dessuten virker det meget spesielt at teamet som ble satt til å gjennomføre denne store oppgaven fikk operere så fritt uten at ledelsen syntes å ha god nok kontroll på hva som har skjedd. Hadde man jobbet for å få bedre løpende innsikt i hvilke disposisjoner og vurderinger som ble gjennomført underveis kunne man unngått å havne i en slik håpløs situasjon. Hverken styre eller ledelse synes å ha hatt god nok kontroll på hva som har foregått.

Saken har allerede fått konsekvenser – foruten at mange titalls millioner skattekroner har forsvunnet fra fellesskapet; tidligere daglig leder har gått av – det samme har det tidligere styret. Også byråd Geir Lippestad gikk før jul av. Men saken er selvsagt ikke avsluttet med dette. To personer er siktet av Økokrim for grov korrupsjon etter det som er kommet frem – og kommuneadvokaten vurderer videre rettslig oppfølging.

Denne saken svekker både Boligbyggs og kommunens omdømme – og hvordan offentlige midler blir forvaltet. Forhåpentligvis blir det lenge til vi får høre om lignende saker igjen.