SAMLER BRANSJEN: – Det er enorme beløp entreprenører har utestående, spesielt på anleggssektoren med flere store veiprosjekter. Entrepriseforeningen ønsker å være et forum hvor vi diskuterer hvordan vi kan få bukt med de problemene man har med konfliktnivået i bransjen, sier styreleder Øystein Seljeflot (t.v) og styremedlem Mads Fuglesang i Norsk Forening for bygge- og entrepriserett. Foto: Svanhild Blakstad

Holmsbu: Vil få ned konfliktnivået i bygg- og anleggsbransjen

Totalentreprise, heving og offentlige anskaffelser er blant temaene på entrepriserettsseminaret i Holmsbu, som starter 6. september.

Seminaret er blitt en viktig møteplass for hele byggenæringen og samler både byggherrer, entreprenører, rådgivere/konsulenter og folk fra bransjeorganisasjonene.

– I flere år har vi tilstrebet å få til en større bredde slik at det ikke blir et rent advokattreff, sier styreleder Øystein Seljeflot i Norsk Forening for bygge- og entrepriserett.

Byggeindustrien treffer Seljeflot og styremedlem Mads Fuglesang fra Selmer i forkant av det årlige seminaret, som samler nærmere 220 deltakere 6.-7. september i Holmsbu.

Heving på programmet

Ett av flere sentrale temaer på årets program, er heving av entreprisekontrakten.

– Vi har hatt noen store og alvorlige hevingssaker de senere årene. Vi ser fryktelig mange millioner i krav og motkrav, og at en del kommuner og offentlige bestillere hever i større grad enn før, sier Mads Fuglesang.

Han viser blant annet til saken der Oslo kommune hevet kontrakten med entreprenøren som var ansvarlig for grunnarbeidene til det nye Deichmanske hovedbibliotek. Like før sommeren ble det avsagt dom hvor kommunens heving av kontrakten ble ansett uberettiget og dermed ikke fikk medhold i sine krav på hevingskostnader. I tillegg ble kommunen dømt til å betale Atlant Entreprenør Svs AS flere titalls millioner kroner. Entreprenøren ble også tilkjent seks millioner kroner i saksomkostninger. Dommen er nå rettskraftig.

Til å snakke om heving har arrangøren hentet inn advokat og partner Ola Ø. Nisja i Wikborg & Rein. Ellers skal Oda Hellenes Ekre i Wiersholm snakke om Grensen for lovlige endringer i offentlige kontrakter, og Taktisk prising er et annet aktuelt tema, ved advokatene Petter Vagle og Nils-Henrik Pettersson i Glittertind.

Høyt konfliktnivå

Både Fuglesang og Seljeflot opplever at konfliktnivået i bransjen ligger på et høyt nivå.

– Det er enorme beløp entreprenører har utestående, spesielt på anleggssektoren med flere store veiprosjekter. Entrepriseforeningen ønsker å være et forum hvor vi diskuterer hvordan vi kan få bukt med de problemene man har med konfliktnivået i bransjen, ved at man blir bedre kjent og bygger relasjoner, sier Seljeflot.

Fuglesang peker på at slik kontraktene er utformet, kan det i seg selv være konfliktskapende:

– Kontraktene er skrevet med preklusive frister – altså frister hvor kravet faller bort om man ikke varsler i tide. Dette etablerer en veldig sterk motpolsituasjon i et prosjekt, og så lenge man har det systemet kan jeg ikke helt se hvordan man skal komme vekk fra tvisteproblematikken, sier han.

Selmer-advokaten trekker likevel frem som positivt at det er vilje til prøve ut alternative kontraktsmodeller, som involverer entreprenøren tidlig og innebærer ulike varianter av samspill.

– Det skal ikke mer enn én person til, fra begge sider, før konflikten er et faktum. Persongalleriet i et prosjekt har veldig mye å si, uavhengig av hvilken kontraktsmodell man har valgt. Det handler mye om tillit og personkjemi. Setter man på A-laget, er det mindre risiko for at det blir konflikt, mener Fuglesang, og legger til:

– Dette henger også tett sammen med hvilken kultur man bygger opp i det enkelte firma, enten det er hos byggherre eller entreprenør. Det er mange fine slagord der ute, men de må etterleves også.

– I tillegg er det uheldig at mange offentlige oppdragsgivere fjerner standardkontraktenes mulighet til bruk av oppmann for løpende tvisteløsning i prosjektene. Denne type tvisteløsningsmekanismer brude vært brukt mye mer, tilføyer Seljeflot.

Høyt faglig nivå

Arrangøren har  lagt listen høyt når det gjelder faglig nivå og spennende temaer på dagsorden på seminaret.

– Det er knyttet stor prestisje til det å holde innlegg på Holmsbu. Seminaret er den viktigste møteplassen for de som befatter seg med entrepriserett her til lands, og programmet gjenspeiler at vi ønsker å favne hele bransjen, sier Seljeflot, som til daglig er advokat i Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg.

Han trekker blant annet frem årets perspektivforedrag, som holdes av daglig leder Tonje Frydenlund i Snøhetta som et eksempel på bredden i programmet.

– Ellers preges programmet av svingninger i tiden. Det er mye totalentreprise, og professor dr. juris Lasse Simonsen skal lose oss gjennom den danske revisjonen av entreprisestandardene sett med norske øyne, sier Seljeflot.

Mads Fuglesang påpeker at man historisk har hatt færre tvister i våre to naboland.

– Generelt har vi et mer formelt regime i Norge enn i Sverige og Danmark. Begge landene ser hen til norske standarder ved utarbeidelse av sine nye kontrakter, så det blir interessant å se hvilken vei retningen går.

Av andre temaer trekker han også frem prosjekteringsrisiko i totalentreprise, som representerer en dreining i programmet sammenlignet med fjoråret, da det var mer fokus på utførelsesentreprise.

Holmsbu-seminaret

Norsk Forening for Bygge- og Entrepriserett, som ble stiftet i 1984, arrangerer Holmsbu-seminaret. Seminaret har blitt arrangert hvert år siden 2003 og har etablert seg som en av de viktigste møteplassene for jurister og andre som driver med entrepriserett i Norge.

Jan Einar Barbo i BAHR skal snakke om Entreprenørens rett til å utbedre mangler, mens Ole Christian Hyggen i Schjødt og Marianne Wille Haugen i Veidekke skal snakke
om Prosjekteringsrisiko i totalentreprise. Avslutningsvis skal førsteamanuensis Herman Bruserud ved UiO og prosjektleder Tor I. Hoel i ÅF Advansia ta for seg temaet Fra byggefase til bruk.

Årets dom

Tradisjonen tro blir det presentert en dom, som i år er Høyesteretts dom av 7.11.2017 (HR-2017-2102-A). Dommen tar opp problemstillinger som er praktiske i forholdet mellom boligkjøper –utbygger – arkitekt og berører prisavslagsbestemmelsen i bustadoppføringslova og tapsberegning for rådgiveransvar.

Norsk forening for bygge- og entrepriserett

Entrepriseforeningen er en uavhengig organisasjon med formål å fremme interessen og kjennskapet til norsk og internasjonal bygge- og entrepriserett og sammenhengende rettsspørsmål. Foreningen har både gruppemedlemmer og enkeltmedlemmer.

Ungt entrepriseforum

Et nytt tilskudd i Entrepriseforeningen er Ungt Entrepriseforum, som kom i stand i 2017 etter et initiativ fra syv entreprisejurister i advokatfirmaene Haavind, Selmer, Glittertind og Kluge.

– Forumet er blitt svært populært og samarbeider med ulike bransjeaktører om tre årlige samlinger, som samler inntil 120 deltakere. Initiativtakerne har ønsket å skape en arena for utveksling av erfaringer og en møteplass for bransjens unge, uavhengig av yrkesbakgrunn og utdannelse, sier Mads Fuglesang.

Han peker også på at det er et fint alternativ for faglig treff for de som ikke får plass på Holmsbu.