- Den som evner å se bredt er morgendagens vinnere

OBOS Boligkonferanse 2018 hadde teknologi, boform og mobilitet som stikkord. Konsernsjef Daniel Siraj i OBOS mener det er avgjørende at ny teknologi kombineres med nysgjerrighet.

Frej Bramsen fra HSB Living Lab presenterte et tiårig forskningsprosjekt i Gøteborg. Sammen med flere andre aktører, har HSB (det svenske motstykket til OBOS) bygget et fire etasjers hus der man vil utvikle boligene og gjøre dem mer bærekraftige.

De som bor der nå er i et miljø overvåket av sensorer som blant annet måler vaner, tids- og energiforbruk. Nye tekniske innovasjoner blir fullskalatestet over tid.

– Jeg har vært på besøk hos HSB i Gøteborg, og det de forsker på der er helt fantastisk. Vi vurderer å kopiere en del av det konseptet her i Oslo. Vi håper å finne et prosjekt som vi kan gjøre noe tilsvarende på. Muligens ikke like langt som HSB har gjort, men noe av det. Å teste ut løsninger og la dem være velprøvde, gir oss en helt annen fleksibilitet når vi skal bygge fremtidens boliger, sier Siraj.

Ulike vinkler
– Konseptet i denne konferansen er åpent for mange, og må angripes på mange forskjellige vinkler. Det er viktig å ha en bred tilnærming, i hvert fall for en aktør som OBOS. Vi må jobbe med mobilitet, smarte hjem, bærekraft og boliger for de eldre, sier Siraj til Byggeindustrien.

Temaene som de 14 - 15 foredragsholderne gikk inn på, hadde vidstrakte emner, men traff tydeligvis godt. Den årvisse konferansen i Operaen var fullbooket.

– Det er morsomt å se. Bredden av aktører er stort og vi ønsker å mikse miljøene. Dette skal ikke være en særforening for boligbyggere eller arkitekter. Vi har tatt grep for å åpne bredden. Det skal være mer åpent og nysgjerrig, et utstillingsvindu for alt det bra som skjer, understreker Siraj.

Hente innspill
Morten Lie, direktør i Direktoratet for byggkvalitet, syntes det er bra at konferansen er noe annet enn en ren fagmesse.

– Det er viktig at det hentes innspill fra andre sider, som kan utfordre oss litt. Det var for meg mange ukjente her i dag, og det er bra. Betyr at det ikke bare er de gamle traverne som kommer. Det var også en del studenter som deltok, og det kjempebra, sier Lie.