Prosjektleder for fv. 17 og fv. 720 Dyrstad-Sprova-Malm, Jo Bernt Brønstad. Foto: Statens vegvesen

Beitstadsund-prosjektet tar ikke spesielle grep selv om kineserne har slitt på Hålogalandsbrua

Beitstadsundprosjektet har dialog med byggeledelsen på Hålogalandsbrua, men Statens vegvesen har ikke tatt spesielle grep for å følge opp den kinesiske entreprenøren som har hatt et trøblete jomfruprosjekt i Norge

På Hålogalandsbrua i Narvik har kinesiske Sichuan Road and Bridge Group i likhet med andre involverte entreprenører i prosjektet slitt med å holde fremdriften.

En av SRBGs underleverandører gikk tidligere i år konkurs, og omfattende kvalitetsavvik på sveisearbeidene førte til at mye av arbeidet måtte gjøres på nytt.

Problemene førte til at Vegvesenet enda en gang måtte skyve på åpningen av den 1.533 meter lange brua i Narvik.

Opprinnelig skulle den ha åpnet i årskiftet 2016-2017.

Til tross for problemer på Hålogalandsbrua, er det ikke satt i verk spesielle tiltak fra byggeherrehold for å følge opp SRBGs andre norske prosjekt – Beitstadsundbrua i Steinkjer og Verran.

– Om vi er mer på vakt etter problemene Hålogalandsbrua? Nei, det er vi ikke. Vi har lagt et regime rundt oppfølgingen og alt som går på det kontrakttekniske, og det har ikke vi endret på med bakgrunn i det som har skjedd der. Men vi har kontakt på byggledernivå ved behov, sier Jo Bernt Brønstad til Byggeindustrien.

To ulike prosjekter

Han sier at de to prosjektene uansett ikke er helt sammenlignbare.

– Det er to ulike konstruksjoner og bruer. Det er stål i begge, men vi har en større betongdel og andre grunnforhold og løsninger for fundamenteringen. Hålogaland-prosjektet var også en delleveranse på stål for kineserne, mens her er de ansvarlige for hele brua. Derfor er det også to ganske ulike prosjekter, sier Brønstad.

Han sier SRBG er i rute på prosjektet i Trøndelag. Tirsdag denne uken la Statens vegvesen ut en oppdatering på Facebook der de forteller at prosjektet er kommet halvveis i støpingen av pilaren i akse 2 på fv. 17 Beitstadsundbrua. Det støpes hver uke i hele høst.

Statens vegvesens byggeleder Ingunn Ramdal opplyser på Facebook at i tillegg til den synlige aktiviteten, så er det stor aktivitet under havoverflaten der dykkere jobber med å forberede til støping av fundament i sjøen.

– Vi har pælet ferdig ute i sjøen, og nå er de i gang med å forberede støpen for pælehoder. Det krever en del undervannssveising, og det arbeidet er i gang. Forebredelene for å kunne motta stålkassene som er forskalingskasser for pælehodene, er også kommet til Norge fra Polen. De ligger nå i Ulsteinvik, sier Brønstad.

30 personer på anlegget

Foreløpig har kineserne cirka 30 personer på anlegget, men prosjektlederen i Statens vegvesen regner med de vil øke bemanningen når de skal støpe dekket på brua.

Ifølge Vegvesenet fungerer samarbeidet med den kinesiske entreprenøren godt. Kommunikasjonen skal også ha vært uproblematisk til tross for at kontraktspråket er norsk.

– Alt foregår på norsk, både i møter og i skriftlig dialog. De stiller med nødvendig tolk, så det er ikke noe problem for oss. Så lenge vi får bekreftet at ting er forstått begge veier, er det tilstrekkelig med tolk, sier Jo Bernt Brønstad.

Brua er en del av prosjektet Fv. 17 og fv. 720 Dyrstad-Sprova-Malm. Vi bygger på oppdrag fra vegeier Trøndelag fylkeskommune.