Statsminister Erna Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Solberg varsler stram budsjettdisiplin

Utviklingen internasjonalt er nå en større trussel mot norsk økonomi enn hjemlige forhold, ifølge Erna Solberg. Statsministeren varsler et stramt 2019-budsjett.

– Akkurat nå er utsiktene for norsk økonomi lyse. Flere jobber, høyere vekst, oppsummerte hun overfor partifeller i Forskningsparken på Blindern i Oslo torsdag.

Solberg (H) pekte samtidig på mørke skyer i horisonten og nevnte ustabile internasjonale forhold og tilløp til handelskrig.

– Utviklingen internasjonalt er nå på kort sikt en større trussel mot norsk økonomi enn hjemlige forhold. Men hjemlige forhold kan også endre seg. Vi vet at ting kan snu. Og som vi erfarte da oljeprisen falt, så kan det snu fort, sa statsministeren.

Onsdag og torsdag neste uke samler Solberg troppene for å legge siste hånd på 2019-budsjettet, som legges fram i oktober. Hun advarte torsdag mot å bruke for mye penger i de gode økonomiske tidene Norge er inne i. Hun varslet at Høyre og regjeringen vil bruke de gode tidene på å forberede Norge på de mindre gode.

– Det krever blant annet en stram budsjettdisiplin. Når økonomien går bra, må det offentlige holde tilbake, fremholdt regjeringssjefen.

– Av hensyn til konkurranseutsatt sektor må vi sørge for at vi gjennom budsjettpolitikken ikke driver opp kronekursen og dermed gjøre norsk produksjon av varer og tjenester for dyr internasjonalt.