Georginer er blant blomstene som blomstrer senere på sommeren - en av høstens største fordeler. Foto: OBP

Plant for en blomstrende høst

Blomstringen er langt fra over selv om det går mot høst!

Med august blir dagene ørlite kortere, og man kan se at blomster og planter reagerer på dette. Frukt og frø utvikles, og blader blir gulere. Opplysningskontoret for blomsger og planter påpeker at blomstringen langt fra er over, og at august har mange fine dager å by på. Hagen ser bedre ut med litt omsorg og næring.

Sommerblomstene er hagens maratonløpere. De presterer hardt over lang tid, med kontinuerlig vekst og blomstring. Dette krever mye energi, og det får man fra mat og vann. For sommerblomstenes del er dette vann og gjødsel. Faktisk kan svak, flytende gjødsel ved hver vanning være måten å sikre god tilgang.

For blomstringens del er det viktig å passe på at gjødselen ikke er for sterkt basert på nitrogen, som fremmer blader og vekst. Spør i butikken, om du er i tvil.

Flerårige planter, som busker, stauder og trær vil utover høsten miste grønnfarge, veksten stagnerer og planten kan begynne å se litt rufsete ut. De flerårige plantene skal nå få fred og ro til å avmodnes, for dette er plantens måte å forberede seg på å være sterke gjennom høst og vinter. Lite eller ingen gjødsel fra nå og ut høsten, gir plantene ro og stimulerer til lite ny vekst.

Friske, nye høstfarger bør vi likevel unne oss. Høsten kan være lang, og mange planter kan holde seg fint i mange uker ennå. Mange av disse er av de som naturlig blomstrer etter en lang sommer med mye lys, lyset stimulerer dem til blomstring. Høstblomstrende stauder, knollvekster og andre blomster er flott å fornye krukker og blomsterkasser med.

Gode valg er blomster i sterke farger, gjerne oransje og lilla toner. Georginer, krysantemum, asters, lyng, alpefioler og et vell av lekre planter vi i hovedsak velger for spennede bladfarger og former.