Christian Aarhus og Frode Aga fra Byggeindustrien snakker om de 100 største entreprenørene i Norge sammen med Prognoseneterets Kjell Senneset og tidligere WK Entreprenør-sjef Britt Røed Lohne. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Podkast om de 100 største: Sliter med å få inn tall fra de med dårlige resultater

Det er ikke alle entreprenørbedrifter som er like ivrige etter å synes på lista over de 100 største entreprenørene i Norge. Mange av de som sliter, vil helst gjemme seg.

I den siste episoden av podkasten Byggeplassen er Prognosesenterets seniorøkonom Kjell Senneset og tidligere WK Entreprenør-sjef Britt Røed Lohne på plass i studio for å snakke om listen over de 100 største entreprenørene i Norge som nylig er presentert i Byggeindustrien og på Bygg.no.

Ikke overraskende var det igjen Veidekke som tronet øverst med en omsetning på over 30 milliarder kroner, etterfulgt av Skanska og AF Gruppen.

HER KAN DU LESE LISTA OVER DE 100 STØRSTE.

Men det er ikke alle selskaper som ønsker synlighet ifølge mannen bak lista, Kjell Senneset.

– Vi sender ut skjema til 600 selskaper og får inn svar fra kanskje 120-130 stykker. Aller helst skal vi opp i 200, men vi sliter av og til med å få inn tall fra bedrifter som ikke er helt fornøyde med hvordan fjoråret var, sier Kjell Senneset.

HER KAN DU HØRE ALLE BYGGEPLASSEN-PODKASTENE.

Gjennomsnittsresultatet sank

Den første utgaven av listen som ble presentert i Byggeindustrien nummer 11 er derfor ikke helt komplett, men er nå justert og oppdatert i nummer 12 og på Bygg.no.

– Nå skal den være komplett. Blant annet fikk vi med noen bedrifter som ikke hadde så veldig lyst til å fortelle hvem de var, og når tallene først kom inn viste det seg at grunnen til det var at resultatene var veldig svake. Det dro faktisk ned gjennomsnittlig resultat før skatt fra 4,3 prosent, som var bra, til 3,8 prosent som ikke er fullt så bra. Det er litt under snittet for de siste ti årene, sier Senneset.

- Bedre å stå for det

Britt Røed Lohne, som i sommer fortalte at hun var klar for nye utfordringer etter 12 år i WK Entreprenør, har ikke slitt med dårlige tall.

I fjor endte de med en omsetning på over 600 millioner og en margin på solide 8,5 prosent.

Hun har forståelse for at det ikke er morsomt å dele dårlige tall, men mener det er lite å hente på å prøve å holde det skjult.

– Jeg skjønner jo at det ikke er hyggelig å gå ut med dårlige tall, men samtidig så tenker jeg at det er harde fakta og det blir jo kjent. Det å unngå å levere tall til Prognosesenteret vet jeg ikke om er veien å gå. Jeg tror det er lurt å stå for det, og si at dette gikk ikke bra og vi har følgende planer for å bedre dette fremover, sier Lohne.

I podkasten letter Lohne også litt på sløret om sin egen fremtid og hvor den ligger.