Brødr. Sunde ble 100 år i 2017. Her fra fabrikkanlegget i Ålesund. Foto: Karl Helge Skytterholm

Økning for Sunde Gruppen

Sunde Gruppen oppnådde en betydelig omsetnings- og volumvekst i 2017. Omsetningen økte med 450 millioner kroner og endte på 2,47 milliarder kroner, en økning på mer enn 22 prosent fra fjoråret.

Sunde Gruppen, som feiret 100 år i 2017, har hatt en kraftig vekst i flere år.

Driftsresultatet endte på 177 millioner kroner, mot 188 millioner kroner året før.

– Resultatnedgangen skyldes i hovedsak marginpress som følge av sterke råvareprisfluktuasjoner i 2017. I tillegg påløp det også enkelte engangskostnader som har påvirket resultatet, herunder til behørig markering av virksomhetens 100-årsjubileum. Det ble også i 2017 inngått en avtale om kjøp av eksponering hos NTNU campus Ålesund til en verdi av 20 millioner kroner som skal sikre konsernet tilgang til kompetente medarbeidere og et sterkt fagmiljø, samt profilere virksomheten overfor fremtidens ledende ansatte i bygg og anlegg, heter det i en melding fra selskapet.

EBITDA ( inntjening før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger) utgjør 255 millioner kroner mot 261 millioner kroner i 2016, og resultat før skatt ble 149 millioner kroner mot 165 millioner i 2016.

– Starten på 2018 har vært krevende, med noe redusert aktivitet og sterkt pressede marginer som følge av høye råvarepriser og sterk konkurranse i flere av våre markeder. En lang og kald vinter i Norden bidro også til lavere aktivitetsnivå innenfor byggesektoren i 1. halvår. Det antas at resultatene vil bedre seg i 2. halvår, men det er realistisk å forvente et svakere resultat for 2018 enn de foregående to år, melder selskapet.

I løpet av 2017 har konsernet blitt majoritetseier i Viplast AS, en emballasjeprodusent i Midt-Norge med fokus på emballasje til lakseoppdrettsnæringen. Selskapets største pågående investering er oppføring av ny EPS-fabrikk i Enköping, utenfor Stockholm der det tas i bruk det fremste innen teknologi, både for økt effektivitet og bærekraft. Dette anlegget tas i bruk første kvartal 2019.

Konsernet har om lag 440 ansatte. Hovedvirksomheten er fremstilling av EPS plastråvare (Ekspanderbar PolyStyren) ved konsernets anlegg i Ålesund, og produksjon og salg av ferdigvarer av EPS og XPS (Ekstrudert PolyStyren) ved over 20 produksjonsanlegg i Nord-Europa og Spania. Ferdigvareproduktene består hovedsakelig av isolasjonsprodukter og byggesystemer til bygg- og anleggsindustrien, samt emballasjeprodukter til forskjellige typer teknisk forpakning og næringsmiddelforpakning.

Konsernet har også over lang tid investert i og bygget opp en stor eiendomsmasse, hvorav majoriteten av arealene benyttes i egen virksomhet.