Julie Brodtkorb under seminaret Vann på avveie på Arendalsuka.

MEF krever vannminister

På Arendalsuka uttrykte Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) nok en gang bekymring for tilstanden til norske vannrør, og krever at et departementet tar eierskap til utfordringene.

Sammen med interesseorganisasjonen Norsk Vann arrangerte de konferansen «Vann på avveie» på Arendalsuka onsdag. En rapport fra Norsk Vann viser at investeringsbehovet i vann- og avløpssektoren i perioden 2016-2040 er beregnet til 280 milliarder kroner, og 238 av disse milliardene må investeres under bakken. Samtidig viser flere rapporter at etterslepet er stort.

– Hvorfor er ikke dette et politisk tema? Jo, det er klin umulig å få oppmerksomhet rundt dette. Det er nemlig vanskelig å få politikerne til å bevilge milliarder når ingen har ansvar for det, sa MEF-direktør Julie Brodtkorb.

Hun brukte et eksempel på at da NRK skulle ha noen ti å kommentere ekstremvær og vannrør ble de sendt rundt til alle departementene unntatt Utenriksdepartementet. Den gamle Erna Solberg-rådgiveren dro frem budsjettkonferansen som eksempel. Hun understrekte at når intet departement har ansvar for dette, er det ingen som kan peke på dem.

– Da er det ingen som kjemper for vann og avløp, for kampene er mange. En annen grunn er at politikerne tenker på bevilgninger de kan vise frem i en valgkamp. Det er vanskelig å vinne et valg på å ha brukt milliarder under jorda. Vår jobb er å få dem til å forstå at dette er viktig, sier hun.

Med dette som bakteppe sendte MEF mandag et brev med fire krav til det departementet de mener bør ha ansvaret for vann og avløp.

– Vi har sendt fire krav til han vi mener bør være vannminister. Vi har ikke tro på egen minister, men det bør ligge i et departement. Det er naturlig at det ligger der NOUen om vann ligger, nemlig i klimadepartementet. Og så hadde det jo passet godt med en vannminister som heter Elvestuen, spøkte Brodtkorb.

– Det første kravet til klimaministeren er at vi ønsker en sterk vannminister. Det andre er at vi mener det må være et minstekrav til drift av offentlige institusjoner og tilgang på vann. Så mener vi at det trengs penger, og at vi må ha et statlig vannfond. Statlige myndigheter må innse at det må gjøres noe med det etterslepet vi har. Det fjerde punktet er at det må ligge incentivordninger der, forklarte MEF-direktøren.