Eivind Selvig fra rådgivningsselskapet Civitas har vært komiteleder og ledet gruppen som har skrevet standarden.

Presenterte ny metodestandard for å regne klimagassutslipp fra bygg

Arendalsuka er ikke bare stedet for politiske debatter. Det lanseres også viktige bransjenyheter for byggenæringen under «politikerfestivalen» i sørlandsbyen.

En av nyhetene som ble presentert av Standard Norge under Arendalsuka, var NS 3720, et verktøy for å regne klimagassutslipp fra bygg og bygningsdeler.

- Det er en metodestandard og den standardiserer måten det skal gjøres på og spesifiseres på. Det gjelder hvilke utslippselementer som skal være med og den gir noen forutsetninger for valg av data. Det gjør at man skal kunne sammenligne beregninger som er utført av ulike aktører på ulike bygg. Etter hvert skal man kunne gjøre en benchmarking av bygningenes utslipp, sier Eivind Selvig fra rådgivningsselskapet Civitas.

Han har vært komiteleder og ledet gruppen som har skrevet standarden.

- Et viktig moment er at vi har med både de direkte og de indirekte utslippene. Det betyr at utslipp fra materialer som er produsert i andre land og som vi bruker i bygningene våre, er med. Det gir et helt nytt bilde av byggebransjens klimafotavtrykk, sier Selvig.

Han mener verktøyet vil være viktig for flere deler av byggenæringen.

- Dette er viktig, fordi vi ser at stadig flere – både på byggherresiden og blant forbrukere og leietakere – ønsker å være klimasmarte. Leietakerne etterspør bygg som har et lite klimafotavtrykk, sier Selvik.

NS 3720 vil være klar i løpet av september.