Professor Per Gunnar Røe ved Universitetet i Oslo (fra venstre), byarkitekt Maria Molden i Bergen kommune og Sverre Landmark i Aspelin Ramm Eiendom debatterte viktigheten av arkitektur på Arendalsuka.

Etterlyser arkitekturkrav fra det offentlige

Aspelin Ramms Sverre Landmark etterlyste krav fra det offentlige til arkitektur under arkitekturdebatten på Arendalsuka.

Det første som skjedde etter at den såkalte Arkitekturgata ble åpnet var at man avholdt debatten «Slik bidrar arkitektur til ønsket utvikling». Gjennom prosjektet «Arkitektur skaper verdi» ønsker Arkitektbedriftene å trekke frem gode eksempler, men veien er kort fra gode til dårlige prosjekt.

– Det er mulig å ha et bevisst forhold til arkitektur, og jeg savner det at det kommer som et krav i det offentliges systemer, sa Landmark, som er direktør for samfunn og plan i Aspelin Ramm Eiendom.

– For noen år siden kom det noe som ble kalt for Bolystprogrammet. Der kastet man penger etter kommuner som klarte å bygge billige boliger, og stilte alle mulige krav og kriterier bortsett fra til arkitektur og byggeskikk, la han til.

Se til København

Byarkitekten i Bergen, Maria Molden, mente at også det offentlige kan være med på å skape god arkitektur, og understreker at også arkitekturen i offentlige prosjekter kan skape gode sosiale møteplasser.

– I det offentlige bestiller vi arkitektur hver eneste dag, og da kan vi være med å bygge sosial kapital. Et sykehjem kan være et møtested vel så mye som andre bygg. Hvert eneste byggeoppdrag kan vi bruke til å føre byen vår i riktig retning, sa hun.

Hun trakk spesielt frem det man har gjort i København, hvor hele kommunen har hatt som mål at københavnerne skal bruke 20 prosent mer tid ute hver dag. For å få til dette har det vært et samarbeid på tvers av etater, og ufravikelige designkrav i nye byggeprosjekt.

Tenk helhet

– Tverrfaglighet er utrolig viktig. Det er mange aktører inne i byggenæringen. Derfor er det viktig at vi har noen som håndterer helheten og har en metodisk tilnærming. Vi kjenner at vi får en veldig viktig rolle i Bergen, både med å koordinere og samkjøre, og å være en brubygger mellom de forskjellige fagene, sa Molden.

Landmark mener andre kommuner kan lære mye av København og Bergen.

– I Oslo har man tatt av seg reguleringshatten og tatt på bestillerhatten. Der snakker ikke disse etatene sammen med hverandre. Man bygger en skole der, et renseanlegg der og et eldresenter der. For å bygge en god by, må man begynne å snakke sammen, sier Landmark.

– Når man reiser et bygg, er det en selvfølge at man undersøker grunnforholdene, men det er ikke så selvsagt hvordan et prosjekt vil påvirke befolkningssammensetningen. Det er vanskeligere å måle sosial kapital, men det er gjort mye forskning på dette. Det viser at arkitektur er viktig for å designe byer som legger til rette for sosial interaksjon, sa professor Per Gunnar Røe på Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo.