Nestleder Stig L. Bech i Bygg21-styret (fra venstre), Madeleine Torkveen Skjølås, avdelingsdirektør Byggherreavdelingen i Statsbygg og Ole Jonny Rydland, Fengselsleder i Kriminalomsorgsdirektoratet. Foto: Bygg21

Bygg21-pris til Statsbygg og Kriminalomsorgsdirektoratet

Statsbygg og Kriminalomsorgsdirektoratet er tildelt Bygg21s Beste-praksis-pris for standardisert og industrialisert bygging av nye fengselsbygg.

Det skriver Bygg21 i en pressemelding tirsdag.

Bygging av fengsler i Norge har opp gjennom tiden vært preget av prototypebygging og spesialløsninger, noe som har ført til lang byggetid og relativt høy kostnad, skriver Bygg21 i meldingen.

Statsbygg og Kriminalomsorgsdirektoratet har i samarbeid tatt grep og standardisert og industrialisert bygging av fengselsbygg, med meget god effekt på både kostnad og byggetid, skriver Bygg21 videre.

Raskere og billigere

Konseptet for nye fengselsbygg ble tatt frem på fire måneder. Tiden fra plan til ferdig bygg er nå omtrent to og et halvt år, noe som er mer enn en halvering i forhold til tidligere prosjekter. Byggekostnadene er lavere enn for ti år siden. Avklaringer med bruker og oppdragsgiver skjer mer effektivt, summerer Bygg21 i sin vurdering av prisvinnerne.

Det er utarbeidet en veileder for standardiserte fengselsbygg som markedet forholder seg til i konkurransen. Romprogram er standardisert, med krav til arkitektur, materialer og løsninger. Grunnlaget er skalerbart, slik at man får utnyttet konseptet om det er større eller mindre fengsler som skal bygges.

Standardiserte løsninger har redusert kostnader til drift og opplæring av personalet. Folk kjenner seg igjen uavhengig av sted, skriver Bygg21.

Standard for standardisering

Statsbygg og Kriminalomsorgsdirektoratet setter standard for standardisering og industrialisering av fengselsbygg med kortere byggetid og lavere kostnad. Tankegangen og praksisen bør enkelt kunne brukes av andre i bygg- og eiendomsnæringen, heter det i Bygg21s vurdering.

Prisutdelerne mener Statsbygg og Kriminalomsorgsdirektoratet bruker og deler beste praksis for standardisert og industrialisert bygging.

Prisen ble delt ut av nestleder Stig L. Bech i Bygg21 styret på byggeplassen til nye Agder fengsel i Froland. Prisen ble mottatt av Madeleine Torkveen Skjølås, avdelingsdirektør i Byggherreavdelingen i Statsbygg og Ole Jonny Rydland, Fengselsleder i Kriminalomsorgsdirektoratet. Begge mottok Bygg21s Beste-praksis-hammer og -diplom.