Olje- og gasspengene renner inn

Fortsatt renner pengene inn i statskassen fra olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen, noe det vil gjøre i flere tiår fremover - og byggenæringen har en stor del av æren for dette.

Resultatet for første halvår for Petoro, som forvalter statens direkteeide andeler i olje- og gass, ble lagt frem torsdag. De kan vise til en solid utvikling. Driftsinntektene endte på 79,3 milliarder kroner (mot 77,5 milliarder kroner på samme tid i fjor) og driftsresultatet endte på 51 milliarder kroner blanke kroner (49,6 milliarder) i første halvår. Dette gir en netto kontantstrøm på hele 56 milliarder kroner som tilfaller det norske fellesskapet. Dette er ufattelig mye penger som vil komme mange gode formål til nytte. Dette omfatter likevel bare en liten del av den totale verdiskapingen som foregår på norsk sokkel.

Det snakkes ofte om at olje- og gass er en næring på vei ut, og tidene vil helt klare endre seg for denne næringen. Men enten om man like det eller ikke - dette er en næring som vil være hos oss og som vil bidra med enorm virksomhet og stor verdiskaping i Norge i mange tiår fremover. Det norske samfunnet hadde sett helt annerledes ut i dag om ikke vi hadde hatt mulighet til å utvikle disse verdiene. Utviklingen i det norske samfunnet har vært enorm i løpet av tiårene siden den første dråpen med olje ble hentet opp fra Ekofisk sommeren 1971.

Den norske byggenæringen har i stor grad også vært med på å bidra til denne utviklingen. Petoro omtaler Troll-lisensen, som staten eier 56 prosent av, som «juvelen» i porteføljen. Olje- og gassfelt Troll, som ble åpnet i 1995, er det mest verdifulle feltet på norsk sokkel regnet i samlet utvinnbar energimengde av olje, gass – og skal være et av verdens største gassfelt. Selve krumtappen på dette feltet er Troll A-plattformen – verdens største menneskeskapte flyttbare konstruksjon. Utbyggingen ble som kjent gjennomført av Norwegian Contractors.

Dette er definitivt en av de aller største og viktigste ingeniørbragdene i norsk historie – og ble selve symbolet på hva den norske byggenæringen, og ikke minst norsk betongbransje, var i stand til å realisere. Selve utbyggingen var enorm, med en verdi på over fire milliarder kroner i 1991. Konstruksjonen har totalt en samlet vekt på 656.000 tonn og har en total høyde på 472 meter.

Utbyggingen av Condeep-plattformene i Nordsjøen har gitt norsk byggenæring og det norske samfunnet mye nyttig kunnskap som har blitt, og som vil bli benyttet, på flere andre konstruksjoner og utbygginger både innenfor og utenfor landets grenser. Men ikke minst har denne plattformen bidratt til velstanden vi i Norge nå opplever – det er rett og slett en pengemaskin vil aldri har sett maken til.

Utviklingen av aktiviteten i Nordsjøen hadde ikke vært mulig å få til uten de tunge bidragene fra byggenæringen – og slik er det fortsatt, selv om aktiviteten og utvinningsmetodene har endret seg. Utbyggingen av nye felt skjer ikke i samme tempo eller på samme måte som før – men byggenæringens ingeniører og entreprenører vil fortsatt kunne ha store oppgaver innen denne næringen – i mange år fremover.