Julie Brodtkorb, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund.

MEF krever at regjeringen skjerper kampen mot arbeidslivskriminalitet

Julie Brodtkorb, som i en årrekke var statsminister Erna Solbergs høyre hånd, krever at regjeringen skjerper kampen mot arbeidslivskriminalitet i bygg- og anleggsbransjen.

Etter et år i jobben som administrerende direktør i Maskinentreprenørenes forbund (MEF), opplever Julie Brodtkorb at hennes gamle arbeidsgiver gjør en for dårlig jobb kampen mot useriøse aktører.

- Vi opplever ikke at regjeringen legger til rette med alle de virkemidlene det er mulig å innføre. Det er på tide at de bruker alle de virkemidler de har, sier Brodtkorb til Dagens Næringsliv.

Hun peker på at useriøse aktører ofte bruker arbeidere fra Øst-Europa, som reiser inn og ut av landet på oppdragsbasis. Brodkorp krever derfor at det innføres strengere krav til faste ansettelser, for å hindre de useriøse aktørene i å vinne anbud. 

Vanskelig kontakt med A-krim

I de største byene i Norge er det de siste årene opprettet sentre mot arbeidskriminalitet som koordinerer innsatsen mellom politiet, arbeidstilsynet og skattemyndighetene. Brodtkorb mener det finnes for lite informasjon om hvordan useriøse aktører kan meldes inn til sentrene.

– Når man ser østeuropeiske arbeidere jobbe om natten, må det være enkelt å vite hvordan våre bedrifter kan kontakte de ulike arbeidskrimsentrene i sine regioner. Det opplever ikke mine medlemmer at det er i dag, sier hun til DN.

Etterlyser fagbrev

Brodtkorb peker på brønnborere som spesielt utsatt for konkurransen fra useriøse aktører siden det ikke finnes eget fagbrev for yrkesgruppen.

– Det er blitt lovet i flere år at fagbrev skal på plass. Nå er det på tide at det gjennomføres raskt. Det vil øke fortrinnet for de bedriftene som ønsker å drive seriøst, sier hun.

Vetle Sjørholt, tillitsvalgt i MEF, legger til at regelverket er uklart og gjør det lett for useriøse aktører å drive sosial dumping.

Iverksatt strategi

Statssekretær Christl Kvam i Arbeids- og sosialdepartementet sier regjeringen hilser forslagene fra MEF velkommen.

Hun sier til DN at regjeringen har iverksatt en egen strategi mot arbeidslivskriminalitet med 25 tiltak som skal gjennomføres fortløpende. Det er blant annet blitt vedtatt nye tiltak for å begrense innleie i bygg- og anleggsbransjen og krav i offentlige anbud om at bedriftene må bruke lærlinger.

Hun påpeker også at det er viktig med en innsats mot arbeidslivskriminalitet på tvers av landegrensene, og at Norge har invitert EU-kommisjonen og EU-landene med på et tettere samarbeid.

Les også: