Varmerekord kan ryke på grunn av asfaltering

Asfaltering ved målestasjonen kan ha vært med på å påvirke rekordtemperaturer på Voss.

Det skriver NRK i en artikkel på sine nettsider.

I mai ble ny varmerekord, 31,8 grader celsius, målt ved en målestasjon på Voss. Sist rekord er fra mai 2008, da temperaturen i Vossevangen ble målt til 26,6 grader.

Nå vurderer Meteorologisk institutt å stryke årets rekordtemperatur, etter at det kom frem at målestasjonen på Vossevangen står én meter unna varmekilder. Både den sorte asfalten og det røde dekket ved stasjonen kan ha påvirket temperaturene som har blitt målt, skriver NRK.

Da Voss kommune utvidet idrettsanlegget på Vossevangen i 2017, ble de sammen med Meteorologisk institutt enige om å flytte målestasjonen et par meter. I samråd med instituttet flyttet kommunen stasjonen på egen hånd, uten at noen fra instituttet kom for å se på den nye plasseringen.

Overingeniør ved avdeling for drift av observasjonssystemene hos Meteorologisk institutt, Tone Husebye skal ha blitt tipset om plasseringen av en beboer på Voss i midten av juni.

Husebye mener likevel at rekordvarmen ikke kan betegnes som juks. Hun forteller at temperaturene som har blitt målt på Voss kan ha variert med noen tideler, men ikke mer enn det.

– Det er mulig at det ikke var akkurat 31,8 grader, men 31,4 grader. Vinden har også bidratt til at temperaturene har blitt mindre påvirket av den varme asfalten, sier hun til NRK.

De høyeste og laveste temperaturene som måles på Voss, strykes fra og med 5. juli. Meteorologisk institutt vil også vurdere om de skal fjerne rekordtemperaturene målt på stasjonen fra det tidspunktet det ble lagt asfalt. Dette kan bety at varmerekorden fra mai strykes.