Her ser vi steinheller som blir gjenbrukt.

Aspelin Ramm og Storebrand Eiendom tar gjenbruksgrep

Mengden bygg- og anleggsavfall har steget de siste årene. I VIA-prosjektet har målet om å sørge for mest mulig gjenbruk og gjenvinning vært styrende for hvordan rivingen blir gjennomført.

Mengden bygg- og anleggsavfall har steget fra 1,2 millioner tonn i 2004 til nærmere 2 millioner tonn de siste årene. Reduksjon av avfallsmengden var derfor ett av fem prioriterte områder for avfallsforebygging i Stortingsmeldingen for avfall som ble lagt frem av regjeringen i 2017.

Når Ruseløkkeveien 26, bedre kjent som House of Oslo, nå skal gjenoppstå som et nytt kontor- og forretningsbygg, har det å bidra til å redusere avfallsmengdene vært et viktig mål for utbyggerne. Prosjektet har fått navnet VIA, og utvikles som et felles prosjekt mellom Aspelin Ramm Eiendom og Storebrand Eiendom.

– ­Det er synd at fine materialer og produkter som fungerer, vanligvis kastes når man skal rive et bygg. Dette er produkter andre kan ha nytte av og vi føler et ansvar for å utvikle markedet for gjenbruk. Bransjens utfordring er å ikke overforbruke ressurser og å holde ressursene i omløp, sier bærekraftsansvarlig i Storebrand Eiendom, Unn Hofstad i en pressemelding.

Tredelt prosess

Miljøansvarlig i prosjektet, Isak Oksvold, forklarer hvordan de i gjennomføring har lagt til rette for gjenbruk ved å dele avhendingsprosessen inn i tre steg.

– ­Første steg er utflytting og tømming, hvor vi i størst mulig grad har prøvd å finne et nytt liv for det som finnes av interiør og løsøre i bygget. De neste to stegene er selve rivingen. I lettriving henter entreprenøren ut gjenværende interiør, inkludert innvendige vegger og dører. Fokuset her er på høyest mulig gjenbruk og sorteringsgrad. I siste steg kommer grovrivingen hvor gips, isolasjon, betong og metaller og så videre skal ut. Også her ønsker vi å gjenvinne så mye som mulig, og forhindre at materialer havner på deponi.

Utviklerne i VIA-prosjektet ser blant annet på mulighetene for ytterligere gjenbruk av mer krevende avfallsfraksjoner, og et pilotprosjekt for materialgjenvinning av isolasjonsmaterialer er et av tiltakene som blir arbeidet med å få til.

Henter erfaring

I prosjektet gjør utviklerne mange praktiske erfaringer om hvordan det er mulig å lykkes med gjenvinning, og også om hvilke utfordringer som står i veien.

– Dessverre ser vi at interessen for gjenbruksprodukter er liten, selv når vi tilbyr det gratis. Relativt lave priser på nye byggematerialer og et lite utviklet marked for gjenbruksprodukter er nok viktige årsaker. Lagring og kundehåndtering krever også mye tid og ressurser. For å komme i mål er vi avhengig av å ha gode samarbeidspartnere som kan være bindeledd mellom oss og sluttmottakeren, sier Oksvold.

Han mener likevel at erfaringene de har gjort i VIA-prosjektet er verdifulle, og at dette helt sikkert vil bidra til bedre avfallshåndtering også i andre prosjekter.

Veidekke har fått jobben med riving, gjenbruk og oppføring av det nye bygget. Åsmund Kleiv Waal, Anleggsleder for riving i Veidekke peker også på at det har vært et tregt marked for gjenbruk av materialer

- Vi har imidlertid fått god respons på blant annet elvegrus og steinheller som har vært veldig attraktivt på markedet til privatpersoner. Gjenbruk til andre byggeprosjekter har vært svært vanskelig å få til, avslutter han.

Dette har blitt avhendet for gjenbruk i VIA-prosjektet så langt:

  • Utemøbler
  • Stoler og bord
  • Kantinekjøkken
  • Innerdører
  • Innredning i auditorium
  • Elvegrus (dreneringsgrus på taket av hele bygget)
  • Steinheller fra terrasse
  • 4stk kjølemaskiner
  • Diverse kunst og bilder
  • Innerdører
  • Radiatorer
  • Diverse skilt