<p>VELGER BYGG: – Vi gleder oss til å starte på BYSK til høsten, sier Kawsica Rashasingham og Carmen Elisabeth Abeledo Castillo, som nylig har bygget småhus på Sommerskolen på Kuben yrkesarena. Foto: Tuva Skare</p>Kawsica Rashasingham på Sommerskolen 2018. Foto: Tuva SkareCarmen Elisabeth Abeledo Castillo på Sommerskolen 2018, Kuben. Foto: Tuva SkareDet er mange detaljer på småhusene. Fra Sommerskolen 2018, Kuben. Foto: Tuva SkareSommerskolen 2018, Kuben. Foto: Tuva SkareSommerskolen 2018, Kuben. Foto: Tuva SkareSommerskolen 2018, Kuben. Foto: Tuva SkareSommerskolen 2018, Kuben. Foto: Tuva SkareSommerskolen 2018, Kuben. Foto: Tuva Skare- Vi opplever at elevene liker å få prøve seg på praktisk arbeid, noe som nesten er forsvunnet fra skolen i dag, sier Erik Sørum og Øystein Norøm i Byggopp. Foto: Tuva SkareSommerskolen 2018, Kuben. Foto: Tuva SkareSommerskolen 2018, Kuben. Foto: Tuva Skare

– Har vært interessert i bygg siden jeg var sju år!

16-åringene Kawsica Rashasingham og Carmen Castillo fra Oslo satser på en yrkeskarriere i byggenæringen. 

YSK byggfag (BYSK)

- 4-årig utdanning som fører frem til både fagbrev og studiekompetanse med full fordypning i realfagene.

- Praksis med lærlingelønn fra VG1

- En fullført utdanning fra YSK oppfyller kravene for å søke universitets- og høgskolestudier

For tredje år på rad arrangerer Opplæringskontoret for bygg- og anleggsteknikk (Byggopp) og EBAO sommerskole for elever i Oslos ungdomsskoler. Her får de prøve seg på praktisk byggearbeid i småskala, ved å bygge et komplett hus i målestokk 1:10. De må selv beregne og kappe materialene før de setter det hele sammen til et komplett byggverk.

Sommerskolen innbefatter også besøk på byggeplass, og denne gang gikk turen til ett av Skanskas prosjekter på Fornebu hvor elevene fikk se på nært hold hvordan betongarbeidere og tømrere jobber.

Da Byggeindustrien besøkte Sommerskolens siste dag på Kuben fredag 29 juni, var det en stor gruppe 15- og 16-åringer som var i full gang med å legge siste hånd på verket på småhusene.

– Vi sliter med å få dem til å ta pauser, for mange av dem blir så oppslukt av arbeidet. De synes nok det er veldig kjekt å få jobbe med hendene, for det får de ikke gjort på ungdomsskolen i dag. Sløydfaget er jo helt forsvunnet, sier opplærlingsleder Erik Sørum i Byggopp.

Hensikten med prosjektet er få ungdommer interessert i bygg- og anleggsfag slik at de velger den retningen når de skal over i videregående opplæring.

Vil bli byggingeniør

To av dem som har bestemt seg for å satse på byggenæringen som karrierevei, er 16-åringene Kawsica Rashasingham og Carmen Elisabeth Abeledo Castillo. De gikk begge ut av tiendeklasse før sommeren, og starter på yrkes- og studiekompetanse byggfag (BYSK) på Kuben til høsten.

– Jeg fikk interesse for bygg allerede i 7-8 årsalderen, ettersom faren min alltid har drevet med renovering og vedlikehold av småbruket sitt. Jeg har hengt med ham og fått hjelpe til, og fant tidlig ut at jeg liker å jobbe med hammer og sag, sier Kawsica Rashasingham.

Hun deltar på sommerskolen for andre år på rad og er i full sving med kapping og montering av materialer til minihuset når Byggeindustrien er innom Sommerskolen denne fredag formiddagen.

Elevene må både planlegge, beregne og bygge modellhuset, som er i målestokk 1:10. Foto: Tuva Skare

– Jeg ble kjent med muligheten for å kombinere fagbrev og studiekompetanse på et infomøte på skolen. I tillegg har jeg også deltatt på en samling for jenter som er interessert i tekniske fag, og jeg tror det blir gøy å starte på BYSK til høsten, sier Rashasingham.

Hun får følge av Carmen Elisabeth Abeledeo Castillio, som også for flere år siden peilet seg inn på byggenæringen som utdanningsvei.

– Jeg bestemte meg tidlig for at jeg vil bli byggingeniør, og da passer BYSK veldig godt for meg, sier Castillo.

Utdanningsløpet tar fire år, mot normalt tre på vanlig videregående utdanning.

– Det blir mer å gjøre på skolen, men vi får lønn hele tiden og får også jobbe ute i bedrift. Når vi er ferdige kan vi søke oss direkte over på høyere utdanning, sier Castillo.

Skrudde sammen IKEA-møbler

Hun er opprinnelig fra Spania og kom til Norge for fem år siden. Hun fattet tidlig interesse for praktiske fag på hjemmefronten. – Det var alltid jeg som skrudde sammen IKEA-møblene til hele familien, og det var morsomt. Jeg liker å jobbe med hendene og jeg gleder meg til komme i gang med utdanningen innen byggfag, avslutter hun.

Kuben videregående har som eneste skole i Oslo tilbud innen det fireårige utdanningsløpet YSK byggfag. Fullført utdanning innen YSK byggfag oppfyller i tillegg kravene for å søke de fleste universitets- og høgskolestudier, inkludert master i bygg- og miljøteknikk ved NTNU. De som fullfører YSK kan dermed velge å fortsette som fagarbeider i bedrift etter avlagt svenneprøve eller videreutdanne seg til eksempelvis ingeniør.