Arild Larsen (midten) ble sist helg takket av etter 20 år som faglig leder i Byggopp Oslo, Akershus og Østfold. Til venstre opplæringsleder Erik Sørum, til høyre direktør i EBAO, Ole Henrik Ystehede.

Har fulgt 700 lærlinger gjennom 20 år

Få, om noen, kjenner så mange av dagens fagarbeidere som Arild Larsen (62). Gjennom 20 år har han nemlig fulgt hele 700 av dem gjennom læretiden, og holdt kurs for enda flere.

Neste uke går Arild Larsen av med AFP, etter presis 20 år som faglig leder ved opplæringskontoret Byggopp i Oslo, Akershus og Østfold. Da han ble ansatt het det Entreprenørenes Opplæringskontor.

– Det er mer enn navnet på opplæringskontoret som har forandret seg siden den gang. Særlig de siste årene har fått endret fokus på lærlinger. Fra å ta inn lærlinger mest for å "fylle på" med fagfolk i egen bedrift, til at bedriftene nå ser det som viktig både for næringen og samfunnet – at det er et ansvar de må være med å ta, og som de ønsker å ta. Det er en utvikling som virkelig gleder meg, sier Arild Larsen.

Han er kjent for å ha et stort faglig engasjement like mye som for å følge lærlingene tett – og er like stolt hver gang en fagprøve gjennomføres.

– Når du jobber med ungdom som både skal bygge landet og sin egen fremtid – det er klart det er givende. Man er med på noe som er større enn en selv, sier Larsen.

Hvor mange lærlingebesøk eller mil langs veien på vei til bygg- og anleggsplass Larsen har tilbakelagt, lar seg neppe beregne. Men mer enn 700 har han fulgt gjennom to år i lære, sett gå opp til fagprøve og – ikke minst – ofte møtt som ansatt i bedrift. Enkelte tidligere lærlinger har også blitt lærlingeansvarlige.

– Når du følger lærlinger i de samme bedrifter over mange år, slik jeg for eksempel har gjort med Veidekke og Moderne Byggfornyelse, blir du godt kjent. Og det er alltid hyggelig å se hvordan det går med lærlingene senere i livet, sier Larsen.

I tillegg til alle de ungdommer Larsen har fulgt frem til fagprøve, har han hatt like mange som deltakere på Byggopps mange kurs. Og i tillegg til å holde kurs, har Arild Larsen også vært med på å utvikle mange av dem.

– Arild er kjent for å være faglig dyktig, samvittighetsfull og med et stort hjerte for lærlingene. Bedriftene gir ham alltid gode tilbakemeldinger, og vi har satt svært stor pris på å ha ham som kollega. Med ham forsvinner både sentral kompetanse, stor arbeidskapasitet og en viktig del av vår historie og miljø – så vi håper å kunne trekke litt veksel på ham også i fremtiden. Selv om han nå blir ung heltidspensjonist, sier opplæringsleder Erik Sørum og EBAO-direktør Ole Henrik Ystehede.