Byggmakker på storhandel

På tampen av 2017 forsvant Byggmakker-tilknyttede Per Strand Gruppen til Optimera - og Byggmakker mistet dermed en stor andel av omsetningen og markedsandelen i Nord-Norge. Nå er de på offensiven igjen.

Fra å ha mistet markedsandeler, har de nå i løpet av kort tid slått kraftig tilbake for å beholde sin standing og markedsposisjon innen den norske byggevarehandelen. Oppkjøpet av Gipling AS tirsdag og oppkjøpet av Skattum Handel for bare en drøy uke siden medfører at de kan plusse på rundt 2,3 milliarder kroner i totalomsetningen og sikrer seg i tillegg full kontroll over 30 byggevarehus.

Byggmakker og deres eier Kesko har nok jobbet meget hardt med å få på plass oppkjøpet av deres to største medlemmer etter lekkasjen den senere tiden – og man må kunne si at det har lyktes godt i denne jakten. De har nå halt i land to store avtaler som sikrer dem en posisjon og en kontroll som gjør at de er i bedre stand til å kunne oppnå sitt mål om en videre vekst i årene fremover.

Det har den senere tiden vært omfattende endringer i og rundt byggevarehandelen her i Norge. Blant annet har Optimera vokst betydelig i størrelse de siste par årene - og de vil fortatt ha en ledende posisjon i markedet. Samtidig har Mestergruppen festet sitt grep innen også denne delen av næringen. Nå har også Byggmakker hentet seg inn igjen og styrket sin posisjon. Dette viser at de finske eierne fortsatt har vilje til å satse stort i Norge.

Spørsmålet er om rokkeringene innen handelsleddet nå er over for en periode, eller om vi fortsatt vil se store endringer de neste månedene eller i løpet av de neste par årene. Sannsynligvis blir det nå noe tid før vi ser de helt store endringene – men vi har sluttet å bli overrasket over konsolideringen vi nå ser i denne delen av byggenæringen Dermed kan det fortsatt skje store justeringer. Blant annet vet vi at Maxbo også er på offensiven.