Per Ravn Omdal (til venstre) og Knut Selberg. Foto: Sindre Sverdrup Strand. 

Ny podkast: Frykter et hav av «hvite elefanter» etter fotball-VM i Russland og Qatar

Tidligere UEFA- og FIFA-topp Per Ravn Omdal frykter at stadionanlegg for milliarder av kroner blir stående igjen som pengesluk uten tanker om gjenbruk etter fotball-VM i Russland og Qatar.

I den siste utgaven før ferien, gjester Per Ravn Omdal og arkitekten bak Lerkendal stadion i Trondheim og Skagerak Arena i Skien, Knut Selberg, podkasten Byggeplassen.

Der er fotball-stadioner og det kommende verdensmesterskapet i fotball som blir diskutert.

Kritiske røster frykter at en rekke av de stadionene som er bygd og rustet opp i forkant av VM i Russland, blir stående igjen som såkalte «hvite elefanter».

En hvit elefant er et anlegg som enten blir stående til forfall, eller som ender med å koste mer å drifte enn inntektene det genererer.

- Det er en fare for at det vil skje, og det har hendt før, sier Per Ravn Omdal.

I podkasten trekker Omdal frem et grotesk eksempel fra VM i Sør-Korea og Japan i 2002 som noe av det verste han har sett av stadionbygging og mangel av etterbruk etter et stort mesterskap.

– Jeg satt i FIFA-styret den gangen og var med å velge i Sør-Korea og Japan som felles arrangør for VM. Det var rivalisering mellom de to nasjonene om hvem som hadde de største og flotteste anleggene, og så viste det seg at japanerne hadde planlagt ett anlegg mer enn de hadde i Korea. Da bygde koreanerne likegodt et nytt fotballstadion på en øy som heter Ichi som ligger i havet mellom de to landene. Jeg tror kapasiteten var borti 80.000. Der hadde vi VM-trekningen som jeg ledet, og så hadde vi en åpningskamp der. 14 dager etter at VM var over, så var hele stadion jevnet med jorden. Det er jo helt meningsløst at det blir på den måten, sier Per Ravn Omdal i podkasten.

Han frykter mye av det samme kan skje i Qatar, som er tildelt fotball-VM i 2022.

– Man kan stille spørsmål rundt VM i Qatar og hva som vil skje med de svære stadionene som bygges der. Hva de skal brukes til etter mesterskapet, vet ikke jeg. Der er det tydelig en mismatch, sier han.

Omdal og Selberg kommer også inn på utviklingen av norske fotballanlegg, og blant annet får vi høre om hvordan det var for arkitekt Selberg å tegne Lerkendal med trenerlegenden Nils Arne Eggen hengende over skulderen.

– Eggen er en flink fyr, og som fotballtrener er han legendarisk. Han har meninger om det meste, og han blir fort verdensmester i det han holder på med. Men det ble håndtert på en grei måte, ler arkitekten.

Og hva som skjedde da Nils Arne Eggen på en snøfylt dag var misfornøyd med banemannskapene og festet en plog på privatbilen sin for å brøyte grusbanen utenfor RBK-brakka, kan du få vite om du lytter til VM-utgaven av Byggeplassen.

Her finner du Byggeplassen

Du kan abonnere på podkasten via din podkast-app på telefonen.

Du kan også lytte til alle podkast-episodene fra din PC her.

Mobilvennlig tilgang til podkasten finner du her.