Oppsal Senter

Prosjektleder Tarjei Sunde (til venstre) og anleggsleder Henrik Fluge Iden i Veidekke Entreprenør, er kommet vel i havn etter et godt gjennomført prosjekt.Prosjektleder i Obos Nye Hjem, Kjetil Skånhaug.

Med 190 leiligheter og et flott kjøpesenter i samme kompleks, har drabantbyen Oppsal i Oslo fått nytt ansikt.

Fakta

Sted: Oppsal i Oslo

Prosjekttype: Leiligheter og kjøpesenter

Byggherre: Obos Nye Hjem AS og Obos Forretningsbygg AS

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktssum: 525 millioner kroner eks. mva

BTA: Cirka 22.500 kvadratmeter

Arkitekt: Arkitektskap

Landskapsarkitekt: Asplan Viak, tidligere Landskapsfabrikken

Rådgivere: RIB: Ing. Seim & Hultgreen l RIA: Brekke & Strand Akustikk l RIBr: Fokus Rådgivning l RIByFy, RIG: Multiconsult l RIV: Erichsen & Horgen l RIE: Bjørn Jørgensen

Underentreprenører og leverandører: Brannisolering: Albanor l Rør og ventilasjon: Oras l Elektro: Lefdal Installasjon l Høyreis/forskaling: Ischebeck Nordic l Armering: Celsa Steelservice l Armeringslegging: Armeringsservice l Ferdigbetong: Unicon l Plattendekker: Betongprodukter l Gulvavretting: BWH Gulvavretting l Malerarbeider: EP Bygg og Maler l Blikkenslager: Flateby Meyenberg l Taktekking: Nortekk l Badekabiner: Parmarine l Pel og spunt: Entreprenørservice l Leieutstyr: Ramirent l Parkett: Parkettpartner l Bubbledeck: Bubbledeck Norway l
Rekkverk/innglassing: Sagstuen l Støp: Hæhre Gulvstøp l Kjøkken: HTH l Parkett: Parkettpartner l Stål: Byemark Stål l Kjerneboring/betongsaging: Mimax l Fuging: Øyan & Schie

Det er Veidekke Entreprenør AS som har hatt totalentreprisen for prosjektet, som har skapt en revitalisering av et slitent sentrum på Oppsal øst i Oslo.

– Vi startet den 18. januar 2016 med byggearbeidet. Etter at vi hadde gravd for å gjøre klar for spunting, begynte vi med sprenging og peling, sier prosjekt-leder Tarjei Sunde til Byggeindustrien.

– Utfordringer

Store deler av Oppsal Senter er funda-mentert direkte på fjell, og pelet til fjell. Tomta skråner ned mot Haakon Tveters vei, der deler av bygget er pelet.

– Det har vært noen utfordringer for oss i byggingen. I områder der vi på forhånd trodde at det var mye fjell, var det nødvendig å pele fordi vi oppdaget noen store hull med leire. Sprengningsarbeidet tok også lenger tid enn først beregnet på grunn av store variasjoner i terrenget, sier Sunde.

Fotavtrykket til bygget dekker nesten hele byggetomten, og har gitt en del utfordringer i forhold til plass. I perioder av byggetiden ble deler av Vetlandsveien sperret for trafikk, likeså har det peri-odevis vært sperret for kjøring i Haakon Tveters vei.

190 leiligheter

Det flotte boligkomplekset har 190 leiligheter med størrelser fra 39 til cirka 153 kvadratmeter i totalt åtte etasjer. Leilighetene har prefab støpte balkonger, utenom leilighetene på bakkeplan som er levert med platting.

– Alle som ønsket det har fått garasjeplass, og kjøpesenteret har egne parkeringsplasser i P-huset. Det er heis fra garasjen til de leilighetene som ligger over den, sier prosjektlederen.

Boligkomplekset består av seks blokker. Hus B har tre leilighetsetasjer over bakken, hus D har en næringsetasje og to boligetasjer over bakkeplan, mens hus A og C har åtte etasjer over bakken. Hus H har også en næringsetasje, mens hus F har rekkehus over to plan.

– Løsningsorientert

– Obos har vært veldig løsningsorientert mot kundene i prosjektet. Samarbeidet med arkitekten har også utelukkende vært positivt, det samme gjelder samarbeidet vårt med rådgiverne, sier Sunde.

Fasadene til Oppsal Senter består av tegl med ulike farger, samt pussfasade mot torget. I deler av fasadene er det også innspill av Accoya.

I kjøpesenteret er det lagt opp et ventilasjonssystem som kan gjenvinne varme til boligene, som for øvrig er levert med fjernvarme. Til næringsdelen er det levert eget aggregat.

– Papirfri byggeplass

Som i andre nye byggeprosjekter, har miljøaspektet også spilt en rolle under byggingen av Oppsal Senter.

– Vi har lyktes med å ha en papirfri byggeplass i fasen etter råbygget. Arkitekten har eksportert underlagene sine til BIMx – visualisering av modell og tegninger sammen på en mobil enhet. I det hovedtekniske rommet har det vært utplassert BIM-kiosk for å visualisere kompleksiteten. Dette har fungert meget bra. Vi har også brukt fjernvarme som byggvarme i størsteparten av prosjektet etter råbyggfasen. Dessuten vil jeg understreke at vi har hatt null skader med fravær under hele prosjektdrivingen som har pågått i to og et halvt år, sier Tarjei Sunde.

Todelt byggherreansvar

Prosjektleder Kjetil Skånhaug i Obos Nye Hjem AS, sier at de sammen med Obos Forretningsbygg AS har hatt en felles intensjon om å lage et moderne boligkompleks med kjøpesenter.

– Vi ønsket å lage noe som er mye bedre enn det gamle senteret, og synes vi har oppnådd et flott kombinasjonsbygg bestående av leiligheter og kjøpesenter, samt et offentlig torg. Det som har gjort dette prosjektet spesielt attraktivt for boligkjøperne, er nærheten til kjøpesenteret, T-banestasjonen og at det ligger veldig nærme Østmarka, sier Skånhaug til Byggeindustrien.

Han vektlegger at Obos Nye Hjem og Obos Forretningsbygg har samarbeidet godt om de to entreprisene sammen med Veidekke Entreprenør.

– Vi har samarbeidet veldig godt med Obos Forretningsbygg og prosjektleder Thomas Veidal. Samarbeidet med Veidekke har også gått sømløst. Vi er også svært tilfreds med at vi ikke har hatt fraværsskader i løpet av byggeperioden, sier Skånhaug.

Milliardsuksess

Av de 190 leilighetene, er bare to ledige i skrivende stund. Oppsal Senter har vært en salgssuksess for Obos.

– Det er ingen hemmelighet at vi har solgt leiligheter her for nesten en milliard kroner, og det er vi selvfølgelig glad for, sier prosjektlederen.

Han nevner at leilighetene er bygget med en standard som er over gjennomsnittet for nye boliger.

– Blant annet er takhøyden 250 centimeter, parketten er oppgradert, og det samme gjelder standarden på kjøkken og bad. Og ikke minst gir fasadevalget både enklere drift og vedlikehold, sier Skånhaug.

Detaljert regulering
Sivilarkitekt Åse Aspen i selskapet Arkitektskap AS, sier at det har vært en omfattende reguleringsplan de har måttet forholde seg til.

– Vi måtte basere arbeidet vårt på en detaljert regulering, blant annet ved at vi måtte ta hensyn til byggelinjer og byggehøyder. Og vi måtte gå mange runder med Obos for å få tegnet funksjonelle leiligheter. Vi ønsket varierte høyder i bebyggelsen, som vi mener gir noe til omgivelsene på Oppsal, sier Aspen til Byggeindustrien.

Hun nevner for øvrig at parkeringsarealene både for bolig og kjøpesenter var en utfordring å få til på en rasjonell måte.

– Parkeringsanlegget ligger under bakkeplan, og det var en krevende oppgave å tegne. Innvendig i kjøpesenteret jobbet vi også mye med å få et godt overlys. Via en sirkel i taket, slippes dagslys inn, og vi brukte en del tid på å få til riktig størrelse på sirkelen. Denne skulle gi tilstrekkelig med dagslys inn i kjøpesenteret, men samtidig måtte den ikke bli for dominerende for beboerne rundt gårdsrommet, sier Aspen.

Hun forteller at prosjektet totalt sett har vært krevende på grunn av kombinasjonen boliger/kjøpesenter.

– Ja, det har vært en stor oppgave for oss, men jeg synes vi har klart å skape et positivt tilskudd til Oppsal. Dessuten har vi hatt et veldig godt og hyggelig samarbeid med Veidekke Entreprenør, sier Åse Aspen.


Flere prosjekter