Illustrasjon: NCC

NCC bygger NTNU-laboratorium fossilfritt

NCC Building og Lusparken Arkitekter har signert kontrakt med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) om bygging av nytt 2.617 kvadratmeter stort laboratoriebygg på Valgrinda i Trondheim.

Det skriver NCC i en pressemelding onsdag.

Laboratoriebygget bygges fossilfritt som den første fossilfrie byggeplassen nord for Oslo.

NTNU og SINTEF Geo samlokaliseres med Petroleum på Valgrinda. Laboratoriebygget skal huse både ansatte fra SINTEF og NTNU.

Entreprise med samspill

Kontrakten er en totalentreprise med samspill til en verdi på 80 millioner kroner før merverdiavgift. Byggearbeidene starter innen utgangen av juni 2018, og ferdigstilles juni 2019, heter det i pressemedlingen.

– Samspillsfasen med byggherren har vært effektiv, og vi ser frem til å sette spaden i jorden nå innen kort tid. Nå skal vi bidra til at NTNU setter seg i førersetet med Valgrinda som den første fossilfrie byggeplassen nord for Oslo, sier Trond-Espen Lorentzen, prosjektleder i NCC Building.

I tillegg til at de skal bygges fossilfritt implementerer NCC sitt eget miljøkonsept kalt «Bærekraftig Byggeplass» i prosjektet. Det blir også tatt i bruk fornybar byggestrøm, og prosjektet har som mål å oppnå en avfallssorteringsgrad på over 90 prosent, skriver NCC. Miljøbetong hvor 20 prosent av sementen erstattes med flygeaske blir benyttet for å redusere deponering.

Samler data

Prosjektet har som mål å teste ut nye løsninger, og data fra prosjektet vil være tilgjengelig for bruk i forskning og utvikling på NTNU. Solceller på tak vil gi driftsorganisasjonen verdifulle erfaringer knyttet til drifts- og vedlikeholdsregime, som, ifølge pressemeldingen, kan bidra til å redusere risikoen ved fremtidige installasjoner av solenergiproduksjon på campus.

– Det er ekstra motiverende å jobbe tett med kunder som har like store ambisjoner på bærekraft som oss selv, avslutter Lorentzen.