Olav Stangeland, Stangeland Maskin

Rekordår og kjemperesultat for Stangeland-familien

Salg av Kverneland-fabrikken, eiendommer i Oslo og gode børsinvesteringer er hovedårsakene til at Olav Stangeland og hans familie dro inn i overkant av 300 millioner kroner før skatt i 2017.

Det skriver Stavanger Aftenblad i en artikkel på sine nettsider.

– Vårt beste år noensinne. Et resultat på 300 millioner kroner er ikke hverdagskost. Vårt tidligere toppår var på sted mellom 150 og 180 millioner kroner, men det er mange år siden, sier Olav Stangeland til Aftenbladet.

Han presiserer overfor avisen at resultatet er med «alle lommene i familien», som han selv uttrykker det. Altså ikke bare Stangeland Gruppen, som driver med kran og maskin, men alle selskapene som familien Stangeland drifter.

– Vi har mellom 15 og 20 andre selskaper også i tillegg til selve Stangeland Gruppen. Noen av disse er også familieselskaper. Vi holder på med litt forskjellig, og det blir litt penger her og litt penger der. Mange bekker små og så videre, sier Stangeland.

Penger i kassa

Det er imidlertid salget av landbruksmaskinprodusenten Kvernelands fabrikk i Klepp, noen eiendomssalg i Oslo og god avkastning på aksjer og fond som står for den største delen av det rekordgode resultatet.

Stangeland forteller at noe av pengene havner i det han beskriver som en krigskasse, men at de også kommer til å investere en god del.

– Blant annet bygger vi nå på Stangeland i Sandnes, og vi har alltid noe på gang. Pengene skal nok få bein å gå på, sier han til Aftenbladet.

Det var helt i starten av januar at det ble kjent at Kvernelands anlegg ble solgt for 400 millioner kroner til det japanske selskapet Kubota. Største eier var Olav Stangeland og hans to søstre Sølvi Torild Stangeland og May Stangeland Baardsen med til sammen 58 prosent.

Stangeland-familien og de andre eierne kjøpte eiendommen for 142,5 millioner kroner i 2003.

Bedre stemning

Tallene for selve Stangeland Gruppen er også klare. De ligger foreløpig ikke ute offentlig, men Aftenbladet har fått tilgang til tallene fra Olav Stangeland og finansdirektør Egil Bue. I fjor ble resultatet før skatt 59,2 millioner kroner mot 103,2 millioner i 2016.

– Det er en helt annen stemning og lyd i markedet nå. Det viser også tallene våre for første kvartal i år, sier Stangeland.

Driftsresultatet for Stangeland Gruppen i 2017 endte på 81,3 millioner mot 85,4 millioner i 2016, mens omsetningen for 2017 var 2,155 milliarder kroner. I 2016 var den 1,893 milliarder.

På 2017-ligningen står Olav Stangeland oppført med en formue på 589 millioner kroner og en skattbar inntekt på 29 millioner kroner, skriver Aftenbladet.