Bodø kommune er en av tre prosjekter som får tildelt Pilot-T-penger i denne omgang. Illustrasjon: Bodø kommune / Baezeni

Innovasjonsmidler til tre samferdselprosjekter

Innovasjon Norge har gitt tilskudd til tre prosjekter fra Samferdselsdepartementets innovasjonssatsing Pilot-T.

Det skriver Samferdselsdepartementet i en pressemelding mandag.

I forbindelse med Nasjonal transportplan lanserte regjeringen våren 2017 en ny forsknings- og innovasjonssatsing kalt Pilot-T. Ordningen vil, ifølge pressemeldingen fra departementet, fremme innovasjon og bidra til raskere bruk av nye løsninger i transportsektoren, samt legge til rette for at norsk næringsliv kan konkurrere i verdensmarked for smart mobilitet. 900 millioner er satt av i perioden 2018 til 2029.

Forskningsrådet og Innovasjon Norge samarbeider om Pilot-T, og har totalt 30 millioner kroner til fordeling i 2018. Deler av utlysningen er koordinert med andre utlysninger hos Forskningsrådet og Innovasjon Norge, og det kan derfor bli delt ut ytterligere midler til prosjekter som søker støtte fra Pilot-T, skriver Samferdselsdepartementet.

Tre prosjekter får nå tildelt støtte:

  • Møre og Romsdal fylkeskommune
  • Bodø kommune
  • Statens vegvesen, Statsbygg og Bane NOR i samarbeid

Samferdselsatsinger

Møre og Romsdal fylkeskommune skal i samarbeid med innovative selskap finne ny og avansert teknologi for å løse de store utfordringene knyttet til bygging og vedlikehold av bruer i Norge. Næringslivet vil bli invitert til dialog om disse samarbeidsmulighetene høsten 2018.

Statens vegvesen samarbeider med Statsbygg og Bane NOR om å redusere klimagassutslipp ved grunnarbeider. Fokuset vil være å utvikle klimavennlige metoder for å jobbe i kvikkleirer samtidig som miljøet blir bevart. Flere store prosjekter i årene som kommer vil være i områder der det vil være kvikkleirer.

Bodø kommune skal utvikle en hel ny bydel i forbindelse med at flyplassen skal flyttes. Prosjektet kalles «Ny by – ny flyplass». Ved å bygge og utvikle en helt ny bydel fra bunnen ser Bodø kommune dette som en unik mulighet til å skape framtidens løsninger og tenke helt nytt innen byutvikling. Målet er at dette også skal få innvirkninger i dagens by. Satsingen heter «Smart Bodø».

Fortsatt åpent

– Tre veldig spennende prosjekter har fått støtte fra Innovasjon Norge. På hver sin måte skal de sørge for at vi tar i bruk ny teknologi i møte med morgendagens utfordringer. Samtidig kan Norge ta plass i det internasjonale førersetet i utviklingen av disse feltene. Jeg gleder meg til å følge veien videre, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

Det er, ifølge pressemeldingen, fortsatt mulig å søke på midler fra Pilot-T gjennom Forskningsrådet. Det har følgende frister:

  • Forskningsrådet - Forprosjekter: Fra 3. april
  • Forskningsrådet i samarbeid med Innovasjon Norge - Innovasjonsprosjekter: Frist 10. oktober

Les mer om Pilot-T-prosjektet her.