Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / SCANPIX

Entreprenør skal ha lurt psykisk syk mann, underbetalt ansatte og unndratt millioner

Mandag starter straffesaken mot en økokrim-tiltalt entreprenør fra Tromsø.

Det skriver Nord24 i en artikkel på sine nettsider.

48-åringen fra Tromsø er siktet for flere tilfeller av grov økonomisk utroskap, skatteunndragelse og regnskapsjuks, heter det i artikkelen. Han har stått bak selskap med dels betydelig omsetning fra byggevirksomhet gjennom flere år, og politiet mener flere millioner er unndratt.

Han er også siktet for å ha utnyttet en psykisk syk rusbelastet tromsømann, ved å ha satt denne inn som styreleder og eier av selskap mannen drev virksomhet fra.

Dette skal ha skjedd samtidig som han var under etterforskning for de øvrige forholdene, heter det i Nord24-artikkelen.

Saken er berammet over 13 dager i retten, fra mandag denne uken til midten av juni.

Tiltalte representeres av advokat Gunnar Nerdrum Aagaard og Nora Nøklebye Sunde. Fra påtalemyndighetene møter Stine Melbye Sørensen og Tor Børge Nordmo. Svein Kristian Wikstrøm er oppnevnt bistandsadvokat for mannen som skal ha blitt utnyttet av tiltalte.

Ulovlig arbeid

48-åringen ble i 2010 dømt for grov økonomisk kriminalitet, og fradømt retten til å selv drive næringsvirksomhet.

Sakene som nå skal for retten, startet i august 2016 da et selskap ble begjært konkurs og det kom frem at en ansatt ikke hadde mottatt lønn. Tiltalte valgte å tilstå de vesentligste forholdene, og ble derfor løslatt i påvente av tilståelsesdom.

Like etter at han ble løslatt avdekket Arbeidstilsynet og Skatteetaten gjennom en inspeksjon at det ble drevet byggeaktivitet med utenlandske ansatte som oppga hovedtiltalte som sin arbeidsgiver. Firmaet var registrert på personen som nå er fornærmet i saken.

Som følge av dette gjennomførte politiet en rassia hjemme hos Tromsø-mannen og pågrep ham igjen. Siden har han sittet fengslet.

Psykotisk og lurt

Nord24 har tidligere skrevet om at en mann som da var bosatt i ruskollektivet på Ørretholmen hadde hatt flere roller som styreleder og daglig leder i flere selskap tilhørende mannen som nå er siktet og tiltalt. Mannen på Ørretholmen ble kjent psykotisk av retten i forbindelse med en annen straffesak. Han ble først medtiltalt, men fikk senere status som fornærmet. I følge tiltalen skal hovedtiltalte ha forespeilet ham mulighet til penger og ledererfaring, men i realiteten hadde han ingen innflytelse i selskapene. Samtidig ble han stående som ansvarlig for ansatte, kunder og kreditorer.

I tillegg til å ha utnyttet fornærmede, er entreprenøren tiltalt for flere nye tilfeller av brudd på bokføringsloven, med grov regnskapsovertredelse og unndragelse av inntekt fra beskatning. Totalt dreier det seg om millionbeløp. Betaling fra kunder skal ha gått direkte inn på mannens konto, og blitt overført fra selskapene til samboerens private konto.

Han er også tiltalt for å ha utnyttet sine ansatte grovt gjennom flere år. De har, ifølge Nord24-artikkelen, fått betalt under tariff, og jobbet kvelder og helger uten kompensasjon. Ifølge tiltalen skal den tiltalte Tromsø-mannen i 2017, mens han var under tiltale i en annen sak, hatt polske ansatte som jobbet minst 860 timer overtid uten tillegg. Ansatte skal ha fått reell timelønn ned til 115 kroner.

Hovedtiltaltes samboer ble også siktet for medvirkning. Hun skal ha mottatt store pengesummer fra firmaene inn på sine private kontoer, som dermed ble unndratt beskatning, og ha bidratt til at mannen kunne drive næringsaktivitet tross dommen. Hun er også tiltalt, og hennes sak vil komme opp etter dom mot hovedtiltalte, heter det i artikkelen. Det samme gjelder en regnskapsfører fra Østlandet som i fjor leverte inn regnskap for flere år på vegne av tiltalte. Han er tiltalt for grovt regnskapsjuks og medvirkning til skatteunndragelse.