Nejra Macic i Prognosesenteret og Baard Schumann i Selvaag Bolig er gjester i siste episode av podkasten Byggeplassen. Frode Aga og Christian Aarhus er programledere. Foto: Tuva Skare

Ny podkast: - Boliglånsforskriften skremmer ikke investorene

- Boliglånsforskriften slår ikke inn på investorsiden. Selvaag Bolig har aldri solgt så mange investorleiligheter som vi gjorde i 2017, altså etter det nye kravet kom, forteller Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann i siste episode av Byggeplassen.

Boligmarkedet og boligpriser er tema i podkasten hvor administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig og makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret er gjester.

Boliglånsforskriften er et av temaene de kommer inn på. Forskriften som blant annet stiler krav til at man kun kan låne fem ganger inntekt, og har en egen Oslo-regel om at man må stille med 40 prosent egenkapital for å få kjøpt en sekundærbolig i hovedstaden.

- På tilbakemeldingene vi har fått ser det ut som om at det maks fem ganger inntekt som har hatt sterkest effekt. At de pengesterke investorene de har 40 prosent egenkapital, og de klarer fint å fortsette å kjøpe sekundærboliger. Det er de småinvestorene, eller hobbyinvestorene, som kanskje har blitt vippet av pinnen av det kravet, forteller Macic.

Selv om Macic og Schumann ikke er enige i alt, er Selvaag Bolig-sjefen helt på linje med henne her.

- Det som har slått inn er fem ganger inntekt. Den slår kraftig på førstegangsetablerere og unge, spesielt de som bor alene. De har det tøft med å komme inn på Oslo-markedet, sier han.

Den slår ikke inn på investorsiden. Selvaag Bolig har aldri solgt så mange investorleiligheter som vi gjorde i 2017. Det vil si etter at kravet kom. De rike blir rikere, for de har pengene til egenkapital. Og det man skal huske er at investorene hadde krav til egenkapital fra baneken også før boliglånsforskriften kom på 30 prosent egenkapital. Så de bare trakk på skuldrene, og sa at dette betyr ikke noe. Men hobbyinvestoren som kanskje hadde lyst til å spare i en utleieleilighet fikk ikke muligheten til det lenger. De ble ikke stoppet på grunn av 40 prosent egenkapital, de ble stoppet på grunn av fem ganger inntekt, legger Schumann til.

Det er som sagt ikke alle ting de to boligekspertene er like enige om. I denne Byggeplassen-episoden får du blant annet høre om hva de begge tror den forventede økningen av nyboliger i marked fremover vil ha å si for prisene.

Her finner du podkasten Byggeplassen

Du kan abonnere på podkasten via din podkast-app på telefonen.

Du kan også lytte til alle podkast-episodene fra din PC her.

Mobilvennlig tilgang til podkasten finner du her.