Per Jæger hadde håpet på bedre salgstall i april. Foto: Tuva Skare

Skuffende nyboligsalg i april

Salget av nye boliger endte 1 prosent under fjoråret, viser ferske tall fra Boligprodusentenes forening.

- Det er litt overraskende. Vi hadde håpet på bedre salgstall i april, siden påsken i år var i mars. I fjor var den i april, sier Per Jæger, administrerende diektør i Boligprodusentenes forening under en pressekonferanse tirsdag.

Hittil i år ligger salget 13 prosent under fjoråret. Salget av eneboliger ligger 7 prosent under fjoråret, mens salget av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 32 prosent og 8 prosent bak fjorårets 4 første måneder.

- Her ligger utfordringen. Salget fortsetter å være nedadgående, sier Jæger.

Les også: - Den nedadgående kurven fortsetter

- Hva betyr de skuffende salgstallene for byggenæringen?

- Vi har ikke fått den snuoperasjonen vi hadde håpet på. Hvis vi ikke får utviklingen til å snu kan det gå utvoer sysselsettingen, sier han og legger til:

- Vi beregner at en bolig som ikke bygges går utover tre årsverk. Faller salget med 10.000 boliger rammer det altså 30.000 ansatte, men det er ikke noe som vil komme umiddelbart. Det er noe som vil fordeles over tid

Lavere igangsetting

Igangsettingen av boliger i april ligger 8 prosent over fjoråret. Hittil i år ligger igangsettingen totalt 19 prosent bak fjoråret.

Fordelt på boligtype ligger eneboliger 21 prosent bak fjoråret, mens småhus og leiligheter ligger henhodsvis 31 prosent og 12 prosent bak fjoråret.

Det er i Oslo nedgangen er størst.

-  Vi er tilbake til 2011- og 2012-tall når det gjelder igangssettingstall, men det er likevel et høyt nivå. Vi må ikke glemme det. Vi kommer fortsatt til å se veldig mange byggekraner framover, sier han.

De siste 12 månedene er det solgt 26.514 boliger. Det er 24 prosent under nivået for et år siden. De siste 12 månedene er det igangsatt 29.101 boliger. Det er 10 prosent under nivået for et år siden.

Etterlyser fleksibel boliglånforskrift

Jæger peker på boliglånforskriften som en viktig årsask til nedgangen i boligsalget, og sier den bør gjøres mer fleksibel.

Les også: Ny podkast: - Boliglånsforskriften skremmer ikke investorene

I sammenheng med Finanstilsynets forslag til ny boliglånsforskrift, foreslo Boligprodusentene sist måned at det innføres særregler for lånefinansiering av nye boliger.

- Vi vil at rammene for lån til ny bolig bør økes til seks ganger brutto inntekt når bankene finner grunnlag for dette, sa Jæger under en pressekonferanse i april.

I tillegg har de bedt regjeringen vurdere følgende tiltak for å stimulere bygging av nye boliger:

  • Bankene bør kunne gi unntak for 15 prosent av lånene, ikke 8 prosent slik Finanstilsynet nå foreslår.
  • Deler av bankenes fleksibilitet bør øremerkes til lån av nye bolige.
  • Bankenes ramme for fleksibilitet bør kunne disponeres og avregnes på årsbasis.
  • En ny boliglånsforskrift bør være tidsbegrenset, og med maksimal varighet på inntil ett år.
  • Vi tilrår at boliglånsforskriften fastsettes av Finansdepartementet og ikke av finanstilsynet.