M44

Block Berge Bygg (Veidekke) har utvidet kjøpesenteret M44 på Bryne i Time kommune på Jæren med 10.000 kvadratmeter.

Nedremarka Eiendom AS er tiltakshaver for utbyggingen av M44.

Fakta

Sted: Bryne
Prosjekttype: Utbygging av kjøpesenter
Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 110 millioner kroner
Bruttoareal: 10.000 kvadratmeter
Tiltakshaver: Nedremarka Eiendom
Totalentreprenør: Block Berge Bygg
Arkitekt: Rambøll arkitekter
Landskapsarkitekt: Rambøll arkitekter
Rådgivere: RIB: Norconsult l RIV og RIE: Bravida
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Prostikk l Grunn- og utomhusarbeider: Risa l Betongarbeid: Block Berge Bygg l Ferdigbetong: Sandnes & Jærbetong l Betongsaging: Sørvest Betongsaging l Stålarbeid: SL Mekaniske l Taktekking: Icopal l Aluminiumsfasade, vinduer og dører: Time Aluminium l Tømrer: Tore Ravndal l Maler: Nysted l Gulvlegger: Jæren Gulv l Flislegger: Br. Olsen l Fuging: Thermax l Rørlegger og elektro: Bravida l Ventilasjon: URD Klima l Heis: TKS Heis l Lås og beslag: Optimera Sikring og Lås l Porter: Portteknikk l Rulletrapp: Thyssen l Stillas: Stillaspartner l Byggevarer: Optimera l Maskinutleie: Ramirent l Transport: Ørland Transport

Rambøll har vært arkitekt og landskapsarkitekt, mens Block Berge Bygg (nå Veidekke) har utført arbeidene i totalentreprise. Entreprisekostnaden er på 110 millioner kroner, uten merverdiavgift. Bygget ble åpnet 12. april i år.

XXL og Lucky Bowl
Det er seks leietakere og tre foreløpig ledige lokaler i den nye delen av M44. To av de største leietakerne er sportsbutikken XXL og Lucky Bowl (bowling og restaurant). Den nye delen har fått ny inngang fra Reevegen og har også intern tilkomst fra den eksisterende delen av kjøpesenteret.

Skar opp dekket
Prosjektleder Per Pallesen i Block Berge Bygg/Veidekke forteller at det eksisterende dekket over Obs ble skåret opp slik at søyler kunne heises ned. Det ble støpt fundamenter, kjerneboret og heist ned drøyt 30 prefabrikkerte søyler gjennom dekket. Heising skjedde med en 300 tonns mobilkran. Så ble hulldekker og dragere montert - de tyngste elementene var på over 20 tonn.
– Det gamle dekket var 40 centimeter lavere enn toppen på de nye konstruksjonene. For å få et slett gulv ble de lavtliggende partiene fylt med isopor og et rutenett av stål og påført støp. Vi skar opp gulvet over Obs om natten og alt arbeid på dagtid foregikk mens Obs var i full drift. Jeg må få berømme leietaker Obs for et meget godt samarbeid i dette arbeidet, forteller Pallesen.
Pallesen sier at i tillegg til å bygge oppå Obs-butikken var trang tomt den største utfordringen. Nybygget har vei på to sider, parkeringsplass på en tredje og er tilknyttet eksisterende bygg på den fjerde.

Betongelementer
Den nye bygningsdelen har rektangulær form. Bærende konstruksjon består av prefabrikkerte søyler, dragere og hulldekker, samt et plasstøpt dekke over en Obs-butikk. Trappehusene fungerer som avstivere. Taket over andre etasje er et stålplatetak med røykvifter og fire overlys, båret av gitterdragere. Fasadene består av isolerte betongelementer som i stor grad er forblendet med trekledning. Det er glassfasader mot Reevegen i sørøst og mot Jupitervegen i sørvest.
Fellesareal har flis på gulv, faste vegger og systemhimlinger. Leietakere har innredninger i henhold til egne ønsker. Det er god demping av lyd i både fellesareal og leietakers areal. Fellesarealene har robuste materialer som tåler bruk.

Fine uteområder
Den nye delen av M44 er prosjektert og ført opp etter Tek10. Ventilasjon er balansert og har varmegjenvinning. Oppvarming skjer via ventilasjonsanlegget. Den nye delen av M44 er fullsprinklet.
Langs inngangen ved Reevegen er det laget fine uteområder med sittegrupper, beplantning og sykkelparkering. Lucky Bowl har også uteservering her. På parkeringsplassen på den andre siden av bygget har Obs og XXL fått nye varemottak.


Flere prosjekter